Linkovi

HRV traži podršku arapskim demokratijama


Demonstracije protiv režima u Siriji
Demonstracije protiv režima u Siriji

Organizacija za ljudska prava „Hjuman rajts voč“, traži od zapadnih sila da podrže prava učesnika Arapskog proleća da razviju pravu demokratiju i svrgnu nasilnike koje je Zapad podržavao.

U izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu tokom protekle godine, organizacija sa sedištem u Njujorku je danas ukazala da je zapadna politika prema arapskim zemljama tradicionalno bila „politika suzbijanja“, kojom je podržavan niz arapskih autokratskih vladara da bi se garantovala stabilnost u regionu, „čak i dok se demokratija u drugim delovima sveta širila“.

Organizacija tvrdi da razlog za to što su mnoge demokratske vlade „izuzimale Arape“, obuhvata strahovanje od političkog islama i terorizma, potrebu za neometanim protokom nafte i strategiju oslanjanja na autokratije da bi se održao arapsko-izraelski mir i smanjila migracija prema Evropi.

Izvršni direktor „Hjuman rajts voča“, Kenet Rot, izjavio je da „ljudi koji vode Arapsko proleće zaslužuju odlučnu međunarodnu podršku da bi uvideli svoja prava i razvijali pravu demokratiju“.

U odeljku izveštaja koji se odnosi na Irak, direktorka organizacije za Bliski istok Sara Li Vitson, istakla je da se Irak „brzo ponovo pretvara u autoritarnu državu“, uprkos tvrdnjama Sjedinjenih Država da su doprinele uspostavljanuu demokratije u zemlji. Ona je rekla da su Sjedinjene Države suštinski ostavile za sobom „policijski sistem koji buja“, u kojem pripadnici snaga bezbednosti „zlostavljaju demonstrante, uznemiravaju novinare i muče zatvorenike“. „Hjuman rajts voč“ je istakao prošlogodišnje otkriće tajnog zatvora koji su držali pripadnici snaga pod kontrolom vojne službe predsednika vlade.

U delu izveštaja o Srbiji, navodi se da je prošle godine ostvarila "malo vidljivog napretka" po pitanju ljudskih prava pri čemu je, kako je saopšteno, situacija s etničkim manjinama i dalje zabrinjavajuća, dok su nezavisni novinari suočeni s pretnjama i nasiljem. Navodi se i da je potrebno reformisati slab azilantski sistem u Srbiji, dok se zbog rasta napetosti s Kosovom pogoršao dijalog Srbije i Evropske unije.

Situacija s ljudskim pravima na Kosovu se malo poboljšala u 2011. godini, dok su manjine i
dalje marginalizovane i suočene s diskriminacijom, navodi Hjuman rajts voč. Takođe se ističe da je "pravosudni sistem na Kosovu i dalje slab", uprkos pokussajima sudjenja za korupciju i ratne zločine. Deo izveštaja HRV-a o stanju ljuskih prava na Kosovu je dat u okviru poglavlja o Srbiji.


XS
SM
MD
LG