Linkovi

HRV: Kina da razmotri ljudska prava


Izveštaj Hjuman Rajts Voča o ljudskim pravima u Kini
Izveštaj Hjuman Rajts Voča o ljudskim pravima u Kini

Organizacija Hjuman rajts voč je apelovala na kineski Centralni komitet da preduzme korake i pozabavi se kršenjima ljudskih prava tokom četvorodnevnog sastanka, koji je počeo u Pekingu.

Direktor Hjuman rajts voča, Sofi Ričardson, je u pismu kineskom predsedniku Ši Djinpingu, koji je takodje generalni sekretar partije, rekla da su pod njegovim rukovostvom „kritične pravne reforme zaustavljene i da država svakodnevno krši ili propušta da zaštiti osnovna ljudska prava.“ Ona je rekla da su neophodni „dramatišni koraci“ ukoliko Kiina želi da stekne bilo kakav kredibilitet na planu ljudskih prava i preporučila tri akcije.

Medju te mere spadaju: puštanje svih onih koji su pritvoreni zbog mirnog izražavanja sopstvenih gledišta, povlačenje pravno dubioznih odluka koje se tiču Hong Konga i predanost ukidanju svih formi arbitrarnih pritvaranja. Fokus ovogodišnjeg sastanka Centralnog komiteta je „vladavina zakona“.

Zatvoreni plenarni sastanak održava se u jeku nastavljenih protesta u Hongkongu, dok mnogi iščekuju vest o daljoj sudbini bivšeg šefa za nacionalnu bezbednosti Žua Jongkanga. Zajedno sa nekoliko drugih visokih ličnosti, Žu je pod disciplinskom, ali ne i krivičnom istragom, kaže pravni ekspert He Điahong.

„Partijska disciplinska komisija ima veća ovlašćenja. Istraga će stoga biti efikasnija, ali se odvija izvan pravosudnog okvira. Prema postojećem zakonu, članovi te komisije nisu krivični istražitelji.“

He se nada da će istražitelji dobiti još veća ovlašćenja za borbu protiv korupcije.

Pravni stručnjak Čen Guangžong, kaže da bi partijska plenarna sednica mogla da utiče na sužavanje moći funkcionera.

„Upravljanje zemljom u skladu sa vladavinom prava pre svega podrazumeva vladavinu u skladu sa ustavom i isticanje da vladajuća komunistička partija mora da operiše u okviru ustavnih i zakonskih normi. Trebalo bi istaći da zakon treba da obuzdava vlast.“

Kineski državni mediji prenose da je cilj partijske plenarne sednice da unapredi kvalitet i efikasnost kineske jednopartijske vlasti. Analitičar He Đijahong navodi da se očekuje da će na Četvrtoj plenarnoj sednici KP Kine trebalo da bude izvršen prenos kontrole nad prvostepenim i okružnim sudovima na pokrajinske vlasti.

U stvari lokalni sudovi su trenutno od kontrolom lokalnih partijskih zvaničnika, jer sredstva obezbeđuju lokalne vlasti. Njih postavljaju lokalni partijski lideri tako da sudovi be mogu da odlučuju samostalno već su odluke koje donose izložene mešanju sa strane.“

He dodaje da bi rezultati reforme za koju se očekuje da će biti usvojena, mogli da se osete tek za godinu do dve.

XS
SM
MD
LG