Linkovi

Hrvatska pred izbore: Većinu nemaju ni SDP, ni HDZ


Zoran Milanović, lider SDP (arhivski snimak)
Zoran Milanović, lider SDP (arhivski snimak)

Naredne sedmice u Hrvatskoj se održavaju izbori. Nakon što je prethodna vlada pala ne sastavivši ni godinu dana mandata, čini se da će teško i nakon ovih izbora Hrvatska ući u mirne političke vode. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, ni jedna od listi dve velike stranke, SDP i HDZ, neće imati dovoljno mandata da sami formiraju vladu.

Prema rezultatima najnovije ankete RTL-a, rađene u svim izbornim jedinicama pred parlamentarne izbore u Hrvatskoj, Narodna koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom je na prvom mestu i može se nadati osvajanju ukupno 62 mandata, šest više nego prošli put.

To SDP-u, međutim, neće biti dovoljno za sastavljanje većine.

Hrvatska demokratska zajednica, prema tom istraživanju, može računati na 58 mandata, tj. jedan mandat manje nego prošli put, a MOST, kome se opet smeši uloga jezička na vagi, ovog puta pada na 12 mandata, koliko su imali neposredno pre pada vlade, jer ih je u međuvremenu sedam poslanika napustilo, piše Index.hr.

Prema rezultatima ovog istraživanja i kalkulacijama, SDP sa Istarskim demokratskim savezom može da osvoji 65 mandata, a HDZ s dijasporom 58.

Dakle, kada se podvuče crta, ni SDP ni HDZ nemaju većinu u parlamentu koji ima 151 zastupničko mesto.

MOST bi opet mogao da igra ključnu ulogu i može biti dovoljan SDP-u da sastavi vladu, dok su HDZ-u pak potrebni i ostali, navodi Index.hr.

Sa druge strane, agencija Promocija plus odlučila je da ne saopšti svoje rezultate istraživanja o rejtingu političara i stranaka u poslednjoj nedelji zvanične predizborne kampanje.

Agencija je saopštila da želi da izbegne mogućnost da rezultati istraživanja postanu predmet bilo kakvih političkih rasprava u trenutku kada bi glavna tema trebalo da budu stranački programi, kojima se stranke bore za naklonost birača.

Vanredni parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u nedelju, 11. septembra.

Vasić: SDP pravi standardnu grešku pokušavajući da privuče desne glasače

Miloš Vasić, novinar Vremena i dobar poznavalac prilika u Hrvatskoj, kaže za Glas Amerike da na političkoj sceni te zemlje pred izbore vlada prilično nerešena situacija.

„Ne znamo da li će MOST da izvuče bilo šta. S obzirom na podršku crkve, oni imaju šansu da se pojave (u Saboru), ali niko ne sme ni da pomisli da predvidi u kom procentu. Nemam utisak da je SDP raspoložen da se s njima petlja, pošto su prošli put pokušali i opekli se“, kaže Vasić.

Prema njegovim rečima, „Hladni rat“ u hrvatskim medijima protiv Srbije u poslednje vreme je priča ekstremne desnice i crkve.

S druge strane, pak, lider SDP-a Zoran Milanović, vidno iznerviran „pokušava da privuče desno biračko telo, što je standardna greška svih naših takozvanih socijaldemokratskih stranaka i što im nikad neće poći za rukom“.

„Ali, oni to ne razumeju, kao što to nije razumeo ni (bivši lider Demokratske stranke) Boris Tadić, pa mu se olupalo u glavu“, kaže Vasić i nastavlja: „I Milanović se, udvara desnici, glasačima HDZ-a i MOST-a, kao što se i Tadić udvarao svima osim svojima, pa je tako i prošao. Ako neko hoće da je socijaldemokratska stranka ne može da koketira sa nacionalizmom, nacionalnim pomirenjima i sličnim glupostima, od toga bude samo šteta i apstinencija glasača koji pripadaju toj opciji i ni jedan glas dobijen sa druge strane“, kaže Miloš Vasić.

Incidenti, psovke i uvrede, fizički nasrtaji...

I zaista, čini se da nervoza u završnici kampanje nije svojstvena samo lideru SDP-a. Tenzije rastu, a broj incidenata je sve učestaliji, kako se primiče sam dan izbora. U poslednjoj nedelji kampanje, tako, u javnom govoru ne izostaju teške reči, uvrede, pa i fižička nasrtanja.

Nakon što je prošle sedmice u Vukovaru izvređan lider Narodne koalicije Zoran Milanović, u ponedeljak ujutro riječki aktivista Mićo Antolović je na konferenciji za medije u prostorijama HSU u Rijeci fizički nasrnuo na SDP-ovca Željka Jovanovića.

Incidenata je bilo i na ulicama Rijeke, javlja Tanjug.

Gradonačelnik tog grada, SDP-ovac Vojko Obersnel, nije baš najbolje prmio kritike jedne aktivistkinje, koja je ponavljala: "Kako te nije sram, pljačkaš", pa kada se aktivistkinja približila, on joj je istrgao kišobran iz ruke, dok je ona nastavila da mu prigovara.

Kako prenose hrvatski mediji, sve je prestalo kada je Obersnel video medijske kamere.

Obersnel je takođe prozvao šefa HDZ-a Andreja Plenkovića zbog nereagovanja na izjave odlazećeg ministra culture Zlatka Hasanbegovića, koji, kako kaže, bezočno napada i vređa Rijeku.

"Novo, umiveno lice HDZ-a verodostojno ćuti o svemu tome, a to je dokaz da vuk menja dlaku, ali ne i ćud", rekao Obersnel i tako zapravo reagovao na Hasanbegovićevu izjavu prema kojoj se "na prostoru bivše Jugoslavije u samo tri grada od 1945. godine nije vlast promenila - Rijeci, Tuzli i Požarevcu, gde je rođen Slobodan Milošević".

"To puno govori o Rijeci", rekao je Hasanbegović.

Još jedan u nizu incidenata dogodio se kada je HSS-ovac Gabrić Jambo, sa liste Milanovićeve Narodne koalicije, na Fejsbuku izvređao majku funkcionera Mosta Nikole Grmoje, optuživši je da - krade po prodavnicama.

Jambo je Grmoju pozvao da "ne popuje poštenje i život bez greha", te poručo da svojoj "mami Baldini da koju volontersku kunu da ne bi krala po samoposlugama u Metkoviću".

Jambo je potvrdio da je poruka na Fejsbuku autentična, a novinarima je objasnio da Most već tri godne neprimereno govori o njegovoj porodici

To je, kazao je, poruka Grmoji da počisti prvo ispred svojih vrata.

Jambovu poruku je lajkovao njegov stranački šef Krešo Beljak, preneo je portal Index.hr.

S druge strane, Grmoja je šokiran porukom rekavši da je ispod svakog nivoa.

Očekivao je kaže da će njega napadati, ali ne i njegovu majku, koja je, inače, bila zaposlena u Razvitku koji je, kako kaže, Jambo uništio.

Mediji primećuju da to nije prvi put u kampanji da se na neprimeren način spominje porodica kandidata.

Milanović je, na primer, u razgovoru s braniteljima rekao da jegova majka, za razliku od Plenkovićeve, "nije bila vojni lekar".

Plenković je takođe bio šokiran spominjanjem majke rekavši da Milanoviću to nikada neće oprostiti.

Pritom, podsećaju takođe mediji, Plenković je zaboravio da je Milanovićev otac već godnama predmet brutalnog vređanja.

XS
SM
MD
LG