Linkovi

Pobeda Kolinde Grabar Kitarović


Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović
Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izabrana je za predsednicu Hrvatske nakon što je u tesnom drugom krugu izbora pobedila aktuelnog predsednika Ivu Josipovića

Nakon što je Državna izborna komisija objavila prve nepotpune rezultate, Kitarović je rekla da će raditi za Hrvatsku kako bi ona bila među najrazvijenijim zemljama EU i sveta.

"Ne dam da mi niko kaže da Hrvatska neće biti bogata. Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja EU i sveta. To vam obećavam", poručila je ona.

Ivo Josipović je čestitao pobedu protivkandidatkinji iz HDZ, ističući da je pobedila demokratija.

"Demokratija je pobedila, Kitarović je pobedila u demokratskoj utamici i zato joj još jednom čestitam", rekao je je još aktuleni predsednik Hrvatske.

Novoizabrana predsednica na dužnost po zakonu stupa poslednjeg dana mandata odlazećeg predsednika, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. februara 2010. godine.

Nakon obrađenih 99,70 odsto glasova biračkih mesta, Kolinda Grabar Kitarović je osvojila 50,43 odsto glasova, a Josipović 49,57 odsto glasova. Pravo izlaska na izbore imalo je 3.799.513 birača a glasalo je njih 59 odsto

XS
SM
MD
LG