Linkovi

Otvoreno pismo HRV Bajdenu o Srbiji

  • Glas Amerike

Potpredsednik SAD Džozef Bajden

Potpredsednik SAD Džozef Bajden

Organizacija Hjuman rajts voč pozvala je potpredsednika SAD Džozefa Bajdena da od srpskog premijera Aleksandra Vučića traži da preduzme konkretne korake u cilju zaštite ljudskih prava, koja, prema njihovoj oceni, u Srbiji napreduje brzinom puža.

U otvorenom pismu američkom potpredsedniku ta grupa je pozvala Bajdena da tokom razgovora s Vučićem ove sedmice u Vašingtonu apeluje na srpskog premijera da ubrza istragu ratnih zločina, posebno protiv vojnih i policijskih zvaničnika, koji možda snose komandnu odgovornost za zločine tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Od Bajdena se traži i da insistira na temeljnoj istrazi prenosa tela stotina Albanaca s Kosova u centralnu Srbiju 1999. u pokušaju da se prikriju ubistva civila, a Hjuman rajts voč navodi i da, "uprkos obećanjima premijera Vučića, niko nije priveden pravdi" zbog ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, koji su uhapšeni, a zatim ubijeni u Srbiji 1999.

U pismu se još ističe i da je istraživanje Hjuman rajts voča pokazalo da novinari u Srbiji rade u "neprijateljskom okruženju", tako da se poziva Bajden da apeluje na efikasnu, nezavisnu i temeljnu istragu svih napada i pretnji novinarima i medijima, uključujući sajber kriminal.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG