Linkovi

Hrana bez glutena sve popularnija


Amerikanci se sve više opredeljuju za hranu bez glutena koja se sada može naći u gotovo svim prodavnicama
Amerikanci se sve više opredeljuju za hranu bez glutena koja se sada može naći u gotovo svim prodavnicama

Šta je gluten i zašto je hrana bez njega postala toliko popularna?

Hrana bez glutena postala je jedan od najbrže rastućih trendova u Sjedinjenim Državama. Sudeći prema podacima iz nedavnog istraživanja tržišta, prodaja proizvoda koji ne sadrže proteine iz žitarica dostgla je prošle godine šest milijardi i 200 miliona dolara. Šta je gluten i zašto je hrana bez njega postala toliko popularna?

Miris sveže ispečenih kolača ispunjava pekaru "Lusi" u Norfoku u Virdžiniji. Oni izgledaju kao obični kolači koje možete pronaći u prodavnici. Ali Lusi Gibni, lekarka i osnivačica kompanije, kaže da su njeni kolači sve osim obični.

"Posebni su zato što ne koristimo uobičajene sastojke. Većina kolača napravljena je od brašna, putera, jaja. Ništa od toga se ne nalazi u našim receptima“, priča Gibni.

Ni jedan od Lusinih kolača ne sadrži gluten, protein koji se nalazi u žitu, ječmu i raži, a na koji je većina ljudi osetljiva.

"Pravim kolače bez glutena kod kuće za sina, koji je alergičan i ne može da jede gluten, mleko ili jaja, kikiriki i orahe.“

Ono što su postali ukusni recepti za njenog sina, pretvorilo se za četiri godine u kompaniju koja ove godine očekuje pet miliona dolara prihoda. Na nedavnom sajmu Moderne hrane u Vašingtonu, Lusin štand bio je veoma dobro posećen. Merilin Klem, vlasnica prodavnice u Nju Hempširu, potencijalni je kupac.

"Dopalo mi se ono što sam videla na njenoj veb stranici. Pomislila sam da bih mogla da dođem i probam, zato što moje mušterije sve više traže proizvode bez glutena“, kaže Klem.

Na drugom štandu, Ted Vogelman iz pekare "Lepljivi prsti" (Sticky Fingers), koja je otvorena pre 25 godina u državi Vašington, nudi kolače od ječma bez glutena.

"Upravo smo za ovaj sajam počeli da proizvodimo bez glutena, jer su nam to tražili kupci“, kaže Vogelman.

Pekare "Lepljivi prsti" i "Lusi" su dve od 300 firmi koje su predstavile proizvode bez glutena, kaže zvaničnik sajma Luis Kremer.

"To je porast. Sve je počelo pre nekoliko godina sa možda 20 do 40 firmi koje su proizvodile bez glutena. Sada vidimo da su proizvodi sve kvalitetniji i da ih je sve više.“

Alesio Fasano, direktor Centra za istraživanje Celijakijske bolesti na Univerzitetu države Merilend, nije iznenađen sve većim interesovanjem za hranu bez glutena.

"Jedan od razloga je to što je Celijakijska bolest, najpoznatije i najviše proučavano stanje povezano sa glutenom, mnogo prisutnija nego što se verovalo", ističe Fasano.

Doktor Fasano je rekao da je alergija na gluten, koja ima veliki broj simptoma, od glavobolje do steriliteta, najpre bila ustanovljena kod Evropljana. Ali se sada sve više može naći i u Severnoj Africi, Bliskom istoku i Kini.

Čak i osobe koje podnose gluten, ponekad reše da ga ne konzumiraju.

"Nisam alergičan na gluten, ali se osećam mnogo bolje kada jedem hranu bez glutena", kaže posetilac sajma, Vini Pamula.

Kako se sve više osoba kao što je Vini Pamula trudi da izbegne gluten, a i dalje uživa u ukusnoj hrani, sve više se hrane bez glutena premešta iz specijalnih i pojavljuje na rafovima običnih prodavnica.
XS
SM
MD
LG