Linkovi

Teatar Hauard ponovo otvoren


Obnovljeni teatar Hauard
Obnovljeni teatar Hauard

Od 1910. godine, afro-američki zabavljači - uključujući Elu Ficdžerald i Djuka Elingtona – nastupali su u teatru Hauard, a neki su u njemu i započeli karijeru. Medjutim, od 1980., Hauard, smešten u tradicionalno crnačkoj četvrti, ostao je zapušten i namenjen za rušenje. Grupa umetnika udružila je snage da spase tu zgradu i u potpunosti obnovi njen stari sjaj. Novinar Glasa Amerike Kris Simkins istražuje šta legendarno pozorište znači za crnce zabavljače, I kakav bi značaj, posle obnove, mogao da ima u budućnosti.

Teatar Hauard – jedna od znamenitosti američke prestonice – je ponovo rodjen… Zvuci muzike ponovo ispunjavaju istorijsku zgradu, koja je sagradjena 1910., kao najveće pozorište na svetu za afroameričke zabavljače i njihovu publiku. Teatar zauzima važno mesto u istoriji američkih crnaca. 1930-ih, kompozitor Djuk Elington, rodjen u Vašingtonu, zajedno sa svojim orkestrom ostavio je velik trag na Hauard.

Crnački umetnici kao što su Dajana Ros i Suprims takodje su nastupali na njegovoj pozornici. Pevač i dobitnik Gremija Marvin Gej je otkriven u tom klubu. Smouki Robinson je bio tinejdžer kada je prvi put nastupao u Hauardu. On i drugi crnački muzičari vratili su se da proslave obnovu teatra.

"Odrastao sam u ovom teatru koji je bio naše utočište. Imali smo večeri Motaun muzike. Tako da smo se sjajno zabavljali u ovom teatru i veoma sam srećan što je ponovo otvoren.”

Glumica i pevačica sa Brodveja, Lesli Agams, takodje je došla na proslavu.

"Kod ove vrste teatra, zaista ste morali da budete upečatljivi, jer je publika bila nemilosrdna, i zato vam je bolje bilo da znate šta radite. Uz to, za mene je to bila velika škola, sve što sada radim na Brodveju - a imam osam predstava nedeljno – naučila sam nastupajući u ovakvom pozorištu.”

Decenijama su se u Hauard Teatru postavljali vodvilji, mjuzikli i nastupi lokalnih talenata. Teatar je bio poznat kao “crnački Brodvej.” U vreme rasne segregacije, Afroamerikanci su mogli da nastupaju samo na odredjenim mestima. Lieta Blant živela je dva bloka od Hauarda, koji je za nju bio centar društvenih okupljanja.

"Bilo je sjajno. Bio je to naš Harlem, plesali smo na ulicama, plesali u predstavama u pozorištu, i dobro smo se zabavljali.”

Medjutim, za vreme rasnih nereda 1968., teatar je opljačkan. Ponovo je otvoren 1975, kao nacionalni kulturni spomenik, ali samo na kratko vreme. Poslednjih 30 godina, pozorište je bilo prazno, i potpuno je propalo.

Pre dve godine, započelo je obimno renoviranje kako bi se teatru vratila stara slava. Sada njegov enterijer ima najsavremeniji dizajn, sa modernom rasvetom, ekranima i atmosferom kabarea. Na ceremoniji svečanog otvaranja, svi su se složili da je projekat veoma uspešan.
Ejpril i Edvard Elington došli su da vide teatar u kojem je njihov otac, Djuk, očaravao publiku.

"Veličanstveno su ga renovirali, i znam da nas moj otac sada gleda, sa osmehom.”

Stiven Bensuzan, predsednik grupe “Blu Nout Entertejnment”, kaže da je cilj da teatar Hauard postane vašingtonski pratilac slavnog njujorškog džez kluba “Blu Nout”.

“To je nešto čemu se veoma radujemo, da promovišemo nove muzičare i pomognemo da se pročuje da stvaramo teatar Hauard za 21. vek.”

Sada kada je slavni teatar ponovo otvoren, ljudi koji ga vode kažu da će nastaviti da bude Meka i za buduće generacije afroameričkih zabavljača.

XS
SM
MD
LG