Linkovi

Hosino: Asad ostaje na vlasti


Omar Hosino, nezavisni sirijsko-američki analitičar
Omar Hosino, nezavisni sirijsko-američki analitičar

Zbog čega je došlo da kolekivnog neuspeha u rešavanja sirijskog konflikta i da li smo ušlu u novu fazu razvoja dogadjaja u toj zemlji? Kolega Branko Mikašinović razgovarao je o tome sa nezavisnim političkim analitičarem, Omarom Hosinom.

Hosino: “Mislim da je u Siriji došlo do značajne prekretnice. Naime, prema nekim procenama, režim Bašara al Asada će ostati na vlasti. Asad drži u svojim rukama većinu glavnih urbanih centara u zemlji. Režim ima kontrolu nad Damaskom, glavnim i najmnogoljudnijim gradom; drži polovinu Alepa, drugog po veličini grada, kao i Homs, Hamu i priobalno područje i druge delove zemlje. Zahvaljujući pomoći disciplinovanih i jakih formacija Hezbolaha i iranskih trupa i obaveštajnih službi, Asadov režim je uspeo da povrati brojne teritorije, uključujući i grad Jablud, na granici sa Libanom, što je veliki udarac za pobunjenike. Pobunjenici nastoje da povrate zamah i čak su otvorili nove frontove, ali bez značajnijih uspeha.”

Glas Amerike: Da li postoji vojno rešenje za ovaj konflikt?

Hosino: “Politička solucija je u ovom momentu najmanje racionalna ideja jer je u poslednje tri godine na svakom koraku doživela neuspeh. Imali ste regionalnu diplomatsku incijativu Arapske lige, zatim nastojanja UN sa mirovnim planom Kofija Anana, potom ženevske pregovore 2012. sa učešćem Rusije i SAD, kao i kasnije bilaterlane razgovore Vašingtona i Moskve, ali svi ti pokušaji nisu dali rezultate. Istovremeno, nemate ni vojno rešenje, koje je možda postojalo pre dve godine, kada su pobunjenici bili naklonjeniji američkoj intevenciji, što sada nije slučaj. Ipak, vojno angažovanje bi bilo korisno ako bi se intervencijom ušlo u jednu novu fazu, odnosno iskoristila prilika da se svrgavanjem Asadovog režima omogući novi mirovni proces, koji je nemoguć sve dok je Asad na vlasti. U medjuvremenu, sirijski predsednik sve više naoružava pripadnike manjina - hrišćane, Druze, šiite, u okviru takozvanih Nacionalnih odbrambenih snaga, za, kako režim tvrdi, borbu protiv terorizma. Drugi važan faktor je da su sada sve glavne sirijske frakcije protiv američkog angažovanja u toj zemlji.”

Glas Amerike: Kakve su dalje mogućnosti za održavanje sirijskih mirovnih pregovora i kakav bi mogao da bude ishod?

Hosino: “Jasno je da je Asadov režim uništio mogućnost da Sirija ostane jedinstvena i jaka zemlja. Asad je krajnje uspešno iskoristio sektaške, etničke i verske podele i polarizovao zemlju, koristeći to za svoj lični uspeh. Krajnjom radikalizacijom situacije u Siriji, on je pridobio čak i one elemente koji su ranije bili protiv njega, a koji se plaše alternativnih rešenja. Dakle, Asadova strategija se zasniva na dva postulata. Prvo, Asadov režim podstiče sve veći ekstremizam tako da može da kaže Zapadu da je on jedino i najbolje rešenje, što če ućutkati protivnike i omogućiti mu političku i diplomatsku podršku. Drugo, na unutrašnjem planu, Asad konstantno vrši napade na civilno stanovništvo i dozvoljava jačanje al Kaide, vrši fragmentaciju zemlje i time dobija nedvosmislenu podršku ugroženih manjina što je ojačalo njegov režim i praktično uništilo opoziciju.
XS
SM
MD
LG