Linkovi

Huper: Novi početak za Srbiju


Džejms Huper
Džejms Huper

Odnos Beograda prema Prištini više neće biti polazište koje definiše međunarodni status Srbije, niti njenu politiku i odnose sa drugim zemljama, ističe balkanolog Džejms Huper.

Postignuti sporazum između Beograda i Prištine je od istorijskog značaja jer konačno rešava vekovno zamršene odnosa Srbije i kosovskih Albanaca, kaže balkanolog Džim Huper. Bivši američki diplomata, koji je tokom 1990-tih bio šef kancelarije Međunarodne krizne grupe u Vašingtonu, smatra da su Srbiji sada otvorena vrata da ubrzanim tempom zauzme svoje pravo mesto u regionu, kao i u zajednici evropskih demokratija.

Odnos Beograda prema Prištini više neće biti polazište koje definiše međunarodni status Srbije, niti njenu politiku i odnose sa drugim zemljama, ističe Huper.

Srbija svoj međunarodni položaj sada može da definiše na osnovu svojih dobrih odnosa sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama, sa drugim prijateljskim zemljama poput Rusije, kao i putem svog članstva u evroatlantskim institucijama i to na način na koji joj najviše odgovara. Postignuti dogovor između Beograda i Prištine, otvorio je sva ta vrata. Možda je prerano za narod Srbije da shvati sve dimenzije tog sporazuma, ali ne sumnjam da će ubrzo osetiti ogromno olakšanje i dobitak od tog dogovora.

Huper je posebno pohvalio predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivicu Dačića i zamenika premijera Aleksandra Vučića, zbog ispoljene političke dalekovidosti.

Bili su oštri pregovarači. To mogu da potvrde Tači i njegov tim. Međutim, pregovarali su dostojanstveno, izražavajući dužno poštovanje drugoj strani, što je Tači uzvratio. Sva trojica su sve vreme strogo vodili računa o interesima kosovskih Srba i Srbije u celini. Srpska strana je, pri tom pregovarala imajući u vidu budućnost zemlje kao članice Evropske unije.”

Dve strane su ustanovile važne zajedničke interese, što je omogućilo seriju pod-dogovora oko svake od 15 tačaka, dodaje Huper.

Tokom tih višemesečnih pregovora uspeli su da razrade čitavu mrežu detaljnih tumačenja svake pojedinačne odredbe i svakog pojedinačnog termina, uključujući precizne dogovore o procesu rešavanja eventualnih poteškoća u implementaciji. Sve to obećava ne samo uspeh već i dugotrajnost usvojenih rešenja.”

Huper kaže da pred Srbijom stoji novi početak.

Karadžić i Mladić su u Hagu, predsednik Nikolić je nedavno bio u Njujorku gde je izneo svoje gledište o radu Haškog tribunala. Dakle, sve je obavljeno, Srbija sada može da krene napred. Ona sada može da započne novo poglavlje.”

Budućnost naroda Srbije leži u njegovoj mladoj generaciji, koja se rasipa po svetu, kaže Huper. Po njemu, sada kada Srbija u saradnji sa zapadom, može punom parom da se brine o napretku i prosperitetu, mladi imaju dobru šansu da svoju budućnost grade u sopstvenoj zemlji.
XS
SM
MD
LG