Linkovi

Izložba vozova za decu svih uzrasta


Izložba vozova za decu svih uzrasta
Izložba vozova za decu svih uzrasta

Igračke vozovi se često dovode u vezu sa prazničnom sezonom u Sjedinjenim Državama. Mnoga deca su očarana vozićem koji prolazi ispod porodične božićne jelke ili je izložen u nekom javnom prostoru. Jedna od najvećih prazničnih izložbi vozova u Sjedinjenim Državama, održava se u njujorškoj Botaničkoj bašti. Posetioci su zapanjeni kreativnim korišćenjem biljnih materijala na izložbi, koja se održava već 19 godina.

U ovom ogromnom stakleniku usred otprilike stotinu hektara njujorške Botaničke bašte, nalaze se egzotične biljke iz celog sveta. Poznat je kao muzej bilja, u kojem se može videti veliki broj palmi, voćnih i zimzelenih biljki i cveća svih oblika i veličina.

A svake praznične sezone, tu su i igračke – vozovi koji vijugaju kroz njujorški gradski pejsaž oblakodera..., mostova..., palata... i replike samog staklenika. Staklo je napravljeno od borove belike. Direktorka izložbe, Karen Daubman, objašnjava da je ceo pejsaž napravljen od biljnih materijala.

Ako pogledate pažljivije, primetićete na nekim kućama male dimnjake, na čijem vrhu je kapa od žira. Krovni pokrivač na nekim kućama je od kore drveta, ili obojenog lišća. Krovovi na nekim zgradama su načinjeni od listova šišarke.“

Izložba je posebno zadovoljstvo za stotinak hiljada dece svih uzrasta koja svake godine, kako kaže Karen Daubman, posete ovu izložbu.

Najmlađi izgleda da posebno uživaju kada vide karakter iz crtanih filmova, koji je poznat kao „Thomas the Tank Engine“ i neobičan voz koji se kao leteća buba pomalja ispod Vašingtonovog luka. Moderni teretni i putnički vozovi takođe jure duž oko 400 metara šina na izložbi preko mostova, kroz tunele i pored kaskadnih vodopada. Kreativna upotreba biljnih materijala impresionira i mlade i stare, devojčice i dečake, bez razlike.

Sve su napravili od biljki i drveta i kore“, kaže učenik petog razreda Finabar Ruan.

Vozovi, palate, mostovi, sve redom. Sve su to napravili od toga“, dodaje Edina Džafa, učenica petog razreda.

Zgrade, kada vidite kako su napravljene, zaista su zapanjujuće, jer su sve načinjene od prirodnih materijala“, komentariše postavku elektroinženjer u penziji Fred Gorton.

Izložba se svake godine povećava sa dodatnim eksponatima. Najnoviji je terminal „Trans vorld ervejsa“, na njujorškom Aerodromu „Kenedi“. Krov terminala je napravljen od džinovskih rebrastih listova jednog tropskog drveta.

Pored zgrade upravo sleće supersonični „Konkord“. Sa druge strane terminala je parkiran „Boing 747“. U blizini je replika ostrva Elis, preko kojeg su – pre ulaska u Sjedinjene Države – prošli milioni useljenika. A u stakleničkoj „luci“ je Kip slobode, koji je na američkoj obali dočekao te doseljenike i njihovu stvaralačku energiju.

XS
SM
MD
LG