Linkovi

Holandski premijer Mark Rute na izborima porazio nacionaliste


Holandski premijer Mark Rute iz liberalne partije VVD izlazi pred pristalice u Hagu, Holandija, 15. marta 2017. (REUTERS/Yves Herman - RTX317UT)
Holandski premijer Mark Rute iz liberalne partije VVD izlazi pred pristalice u Hagu, Holandija, 15. marta 2017. (REUTERS/Yves Herman - RTX317UT)

Prema prvim i nepotpunim rezultatima izbora u Holandiji, aktuelni premijer Mark Rute osvojio je navjiše mesta u novom parlamentu, porazivši time antiimigrantski i antiislamski nastrojenog nacionalistu Gerta Vildersa većom razliko nego što je bilo očekivano.

Na više od polovine prebrojanih glasova do sada, Ruteova Narodna partija za slobodu i demokratiju, stranka desnog centra, trebalo bi da ima 32 od 150 mesta u parlamentu, značajno više od bilo koje druge partije.

Očekuje se da po 19 glasova osvoje tri partije - Vildersova antiimigraciona Partija slobode, kao i demohrišćani i partija D66.

Konačni sastav parlamenta znaće se po objavljivanju konačnih rezultata, 21. marta.

Zvaničnici kažu da je odziv građana bio najveći u protekle tri decenije, sa 81 odsto izašlih na birališta.

'Pogrešna vrsta populista'

Endrju Krouvel, vanredni profesor komparativne politike na Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu, kaže da je odziv birača pokazao da građani Holandije vide glasanje kao veoma važno.

"Bila je ovo, mislim, vrlo interesantna trka zbog što je već dugo izgledalo da će Gert Vilders biti najveća partija i mislim da je to mobilisalo puno ljudi", rekao je on za Glas Amerike.

Ali, Krouvel kaže da čak i pored toga što je Ruteova partija osvojila najviše mesta u parlamentu, uspeh Vildersove stranke je to što je uzela šest mesta u parlamentu od prirodnih Ruteovih koalicionih partnera, tako da će formiranje vlade biti komplikovanije nego što je to bilo ranije.

"Obično, možete lako formirati vladu u tročlanoj koaliciji. Sada, biće vam potrebno najmanje četiri ili možda čak pet partija, tako da je to komplikovana situacija", rekao je on.

Ti pregovori bi mogli da potraju mesecima, a najveće partije su se sve obavezale da neće raditi sa Vildersom.

Rute, spreman da po treći put postane premijer, nazvao je reziltate "slavljem demokratije". On je rekao da je Holandija rekla ne "pogrešnoj vrsti populista".

Rute je možda profitirao i na čvrstoj liniji koju je povukao prošle nedelje u diplomatskom sporu sa Turskom.

Sukob je eskalirao zbog odbijanja Holandije da dopusti da se dvoje ministara iz turske vlade obrate okupljenima na mitinzima u Roterdamu, na temu referenduma koji bi trebalo da turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da više moći. To je Ruteu dalo šansu da pokaže svoje državništvo odbivši da popusti pred inostranim pritiskom, što je stajalište koje ima široku podršku u narodu.

Ali Vilders, za koga se kasnije ispostavilo da je mnogo veća pretnja po Rutea nego što je to izgledalo, upozorio je da premijer "još nije video sve od mene". On je takođe izrazio zadovoljstvo zato što je njegova partija osvojila dodatna mesta u parlamentu.

XS
SM
MD
LG