Linkovi

Sud: Holandija delimično odgovorna za Srebrenicu


Majke Srebrenice očekuju presudu okružnog suda u Hagu, 16. jula 2014.
Majke Srebrenice očekuju presudu okružnog suda u Hagu, 16. jula 2014.

Holandski sud presudio da je država Holandija odgovorna za smrt više od 300 ljudi u Srebrenici 1995, čime je delimično uvažena tužba “Majki Srebrenice”.

Rodbina žrtava je pre sedam godina pokrenula tužbu, optužujući holandske mirovne snage da nisu zaštitile hiljade muslimana u Srebrenici. Današnjom presudom, srebreničke žrtve su praktično podjeljene u tri kategorije.

Utvrđeno je da je država Holandija odgovorna za grupu koja je bila unutar baze Ujedinjneih nacija u Potočarima, gde se - prema procenama - u julu 1995. godine nalazilo između 300 i 500 muškaraca.

Tužba je, međutim, odbijena za ostale žrtve, koje su se nalazile oko baze, kao i muškarce odvedene u šumu iz centra Srebrenice. Advokat Srebreničana u Holandiji Semir Guzin najavio je da će se "borba nastaviti" i da postoji mogućnost žalbe.

Predstavnice Udruženja majki Srebrenice i njihov advokat kažu da je reč o istorijskoj odluci suda u Hagu, iako su neke izrazile nezadovoljstvo zbog toga što nije priznata odgovornost holandskog bataljona koji nije zaštitio sve žrtve.

XS
SM
MD
LG