Linkovi

Holandija: Niko neće u koaliciju sa ekstremnom desnicom


Predizborna debata lidera ekstremne desnice Gerta Vildersa i premijera Holandije Marka Rutea, 13. mart 2017.
Predizborna debata lidera ekstremne desnice Gerta Vildersa i premijera Holandije Marka Rutea, 13. mart 2017.

Većinske političke stranke u Holandiji nastavljaju da odbacuju mogućnost koalicije sa Partijom za slobodu lidera ekstremne desnice Gerta Vildersa, uprkos činjenici što se predviđa da će ta stranka izbiti na drugo mesto na izborima u sredu.

Tokom debate između aktuelnog premijera Marka Rutea i idera ekstremne desnice Vildersa, Rute je još jednom naglasio da on "neće sarađivati" sa Vildersovom Partijom za slobodu. Rute je dodao da čak ni poziv Vildersu da podrži moguću manjinsku koaliciju, što je bio slučaj između 2010. i 2012, više neće biti opcija.

Stranka premijera Rutea nije jedina koja se javno izjasnila da nikada neće ući u koaliciju sa liderom ekstremne desnice. Vilders je tu isključivost pred izbore nazvao "nedemokratskom" ali je dodao da ne veruje da će ga premijer na kraju zaista odbaciti.

Neki od Vildersovih pristalica, koji su prisustvovali predizbornom skupu, kažu da nije fer da političke partije neće da pristanu čak ni na preliminarne razgovore. Vozač kamiona Jurgen Faber kaže da to nije fer prema biračima i da ne misli da će holandski birači dozvoliti da budu gurnuti u stranu.

Koalicije od dve ili više partija biće neophodne za vlast u Holandiji jer ni jedna partija u toj zemlji nikada nije osvojila prostu većinu. U aktuelnom kabinetu sede konzervativci, liberali i socijal demokrate. U trci za predstojeće izbore učestvuje 25 stranaka. S obzirom na podeljeno biračko telo i odbacivanje Vildersove partije, u novoj koaliciji moglo bi da se nadje četiri ili više političkih stranaka.

Premijer Holandije Mark Rute
Premijer Holandije Mark Rute

Situacija u Francuskoj

Nacionalni front, ekstremno desničarska stranka u Francuskoj očekuje pobedu u prvom krugu izbora 23. aprila ove godine. U poslednjem krugu glasanja 2002, čitava zemlja je blokirala Nacionalni front što je bilo među odlučujućim faktorima za reizbor predsednika Žaka Širaka. Očekuje se da će ove godine Nacionalni front ponovo doći do poslednjeg kruga izbora, ali drugi francuski političari se ovog puta slažu sa većinom važnih političkih stavova ekstremne desnice.

Stranka premijera Holandije se takođe optužuje da je u pokušaju da privuče Vildersove pristalice, počela da koristi ekstremno desničarsku retoriku. U oglasu preko cele stranice u nekoliko holandskih listova, Rute je tokom kampanje podsticao ljude da "se ponašaju normalno ili da napuste" Holandiju. On je prošle godine takođe poručio holandskim demonstrantima turskog porekla da se "gube" - izjava koju i dalje ne poriče. Mnogi veruju da su ga takve izjave učinile privlačnim kandidatom za pristalice Partije za slobodu.

Jedina politička stranka koja nije u potpunosti odbacila mogućnost udruživanja sa Vildersom je 50 Plus, stranka fokusirana na pitanja penzionera i starijih građana. Lider 50 Plus Henk Krol, koji očekuje da će osvojiti deset mesta u parlamentu, napisao je članak u kojem navodi da glasači Partije za slobodu ne bi trebalo unapred da budu izopšteni jer "svako će razumeti kakav to utisak može da ostavi i kako će to ojačati Partiju za slobodu". Ipak, dve stranke će se teško složiti oko pitanje primanja muslimanskih izbeglica u zemlju.

XS
SM
MD
LG