Linkovi

Hodžis: Podrška Crnoj Gori i njenoj vojsci


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić u razgovoru sa komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu, generalom Benom Hodžisom. (foto VCG)
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić u razgovoru sa komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu, generalom Benom Hodžisom. (foto VCG)

Komandant Kopnene vojske SAD za Evropu general Ben Hodžis doputovao je u Crnu Goru kako bi podržao napore ove zemlje i oružanih snaga na putu evroatlantskih integracija, rekao je prilikom sastanka s državnim sekretaroim Bojanom Šarkićem.

Komandant Kopnene vojske SAD za Evropu Ben Hodžis kazao je danas u Danilovgradu, gdje je prisustvovao prikazu sposobnosti Čete vojne policije VCG, da je njegova posjeta Crnoj Gori još jedan gest podrške ovoj državi:

„Ovdje sam danas da podržim napore vaše zemlje i vaših oružanih snaga na putu evroatlantskih integracija. Potom, da poželim da Crna Gora brzo postane punopravna članica Alijanse i zahvalim na doprinosu koji pripadnici Vojske Crne Gore daju u mirovnim misijama, kao i za prijateljstvo koje su izgradili sa pripadnicimia ostalih oružanih snaga“, kazao je general Ben Hodžis, komandant Kopnene vojske SAD za Evropu tokom današnjeg susreta sa državnim sekretarom Bojanom Šarkićem.

Šarkić je kazao da posjetu generala Hodžisa Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore doživljava kao značajan gest vojne i političke podrške Crnoj Gori u ovom važnom momentu njenih evroatlantskih integracija, koji će dati još jedan podsticaj daljem razvoju kapaciteta na polju odbrane i izgradnji struktura za budućnost.

„Veoma cijenimo i vojnu i političku podršku Sjedinjenih Američkih Država na putu Crne Gore ka punopravnom članstvu u NATO“, kazao je državni sekretar. On je naglasio da je u našoj zemlji evidentan i stalan porast podrške javnog mnjenja NATO integracijama, što je, kako je dodao, rezultat sve većeg ugleda Vojske Crne Gore, ali i pozitivnog odjeka cjelokupnog procesa evroatlantskih integracija, posebno poziva za članstvo koji je stigao iz Brisela 2. decembra prošle godine.

Šarkić je komandantu Kopnene vojske SAD za Evropu kazao da učešće naših vojnika u misiji u Avganistanu predstavlja dobar primjer saradnje među partnerima, koju treba nastaviti i u budućnosti, imajući u vidu značajan doprinos tog angažmana izgradnji interoperabilnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore.

U američkoj delegaciji, pored generala Hodžisa, bili su i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara potpukovnik Majkl Tarkvinto, vojni ataše SAD-a u Crnoj Gori, potpukovnik Alston Oven, predstavnik Inicijalne grupe Komande i Džon Petersen, politički savjetnik.

XS
SM
MD
LG