Linkovi

Hoće li preživeti NSA program?


Sedište Nacionalne bezbednosne agencije
Sedište Nacionalne bezbednosne agencije

Ključni delovi zakona koji omogućavaju masovno prikupljanje podataka o telefonskim pozivima američkih građana ističu u ponoć, Senat do kraja dana treba da održi vanredno zasedanje...

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan upozorio je da teroristi širom sveta planiraju da iskoriste ukoliko dođe do prekida programa masovnog prikupljanja podataka o komunikaciji američkih građana, čiji ključni delovi ističu u ponoć po lokalnom vremenu u Vašingtonu, ukoliko ih Kongres ne produži.

Brenan je tokom gostovanja u emisiji "Face the Nation" TV mreže CBS apelovao na Senat, koji kasnije danas vanredno zaseda, da usvoji zakonski predlog, kako bi Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) mogla da nastavi da ima pristup podacima o milionima telefonskih poziva Amerikanaca i osumnjičenih za terorizam, što bi moglo da pomogne u sprečavanju terorističkih napada na SAD.

Jedan od najvećih kritičara porograma NSA, senator i kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Rend Paul kaže da će iskoristiti zakonodavna ovlašećenja da spreči napore da se debata o produžetku zakona ubrza ili potvrdi izmenjena verzija, koju je Predstavnički dom već usvojio.

Američki predsednik Barak Obama snažno se zalaže da Senat usvoji zakonski predlog kojim bi se okončalo masovno prikupljanje podataka, ali bi Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji NSA bilo dozvoljeno da "od slučaja do slučaja" pretražuje podatke koje poseduju telefonske kompanije.

To je - kako kaže Obama- reforma koju blokira samo nekoliko senatora.

XS
SM
MD
LG