Linkovi

Preporučen prvi lek za prevenciju HIV


Lek" truvada" koji se preporučuje za sprečavanje zaraze virusom HIV
Lek" truvada" koji se preporučuje za sprečavanje zaraze virusom HIV

Američki stručnjaci preporučili su američkoj Upravi za hranu i lekove da dozvoli upotrebu prvog leka koji se pokazao delotvornim u prevenciji zaraze virusom HIV.

Savetodavni odbor uprave je preporučio upotrebu leka “truvada” za zdrave osobe koje spadaju u grupu sa visokim rizikom da se zaraze, među kojima su homoseksualci, biseksualci i parovi u kojima je jedan partner HIV pozitivan. Lek, koji se uzima jednom dnevno, već se prepisuje mnogim pacijentima sa virusom HIV.

Uprava za hranu i lekove nema obavezu da ispoštuje preporuke savetodavnog odbora, ali to obično čini. Konačnu odluku, kako se očekuje, trebalo bi da donese do 15. juna. Pojedini lekari smatraju da “truvada” predstavlja korak napred ka okončanju epidemije side, dok drugi pak ističu da ljudima daje lažan osećaj sigurnosti i dovodi do smanjene upotrebe kondoma, najpouzdanijeg sredstva zaštite od HIV-a.

Trogodišnje istraživanje je pokazalo da se svakodnevnim uzimanjem leka, rizik od zaraze zdravih homoseksualaca i biseksualaca opada za 42 odsto, u kombinaciji sa korišćenjem prezervativa i savetovanjem. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da je kod heteroseksualnih parova, od kojih jedan partner ima HIV, opasnost od zaraze smanjena za 75 odsto.

XS
SM
MD
LG