Linkovi

Preminuo pisac Kristofer Hičens


Kristofer Hičens u Njujorku u junu 2010
Kristofer Hičens u Njujorku u junu 2010

Provokativni američki pisac i intelektualac britanskog porekla Kristofer Hičens preminuo je u 63. godini posle duge bitke sa rakom. Magazin “Veniti Fer”, čiji je Hičens bio kolumnista, saopštio je da je komentator britkog jezika umro sinoć od upale pluća, komplikacije raka jednjaka od kojeg je oboleo 2010.

Iako je najveći publicitet privukao 2007. godine, svojim kontroverznim medjunarodnim bestselerom: “Bog nije veliki: kako religija truje sve”, Hičens je veći deo karijere proveo kao ratni novinar, književni kritičar I istaknuti politički komentator.

On se nije uklapao ni u jedan jasno definisani politički šablon. Nakon što je proveo godine kao dopisnik levičarskog časopisa “Nacija”, postao je snažna pristalica bivšeg republikanskog predsednika Džordža Buša Mladjeg, i američke invazije na Irak 2003.

Hičens je rodjen u nominalno hrišćanskoj porodici, ali je kasnije u životu otkrio da je njegova majka namerno krila svoje jevrejsko poreklo. Njegov strastveni prezir prema organizovanoj religiji i ljubav prema debatama učinili su ga jednom od najuglednijih i najozloglašenijih verskih skeptika.

Strastveni pušač I ljubitelj škotskog viskija, HIčens je bio prinudjen da otkaže nacionalnu turneju na kojoj je promovisao svoju knjigu kada mu je otkriven rak jednjaka u junu 2010.

Veniti Fer ga je danas opisao kao “veštog retoričara, kritičara bez premca, I neustrašivog bonvivana.”

XS
SM
MD
LG