Linkovi

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog poslednjeg severnokorejskog raketnog testa


Arhiva - Na ovoj fotografiji načinjenoj od nedatiranog video-snimka severnokorejske KRT, objavljene 15. maja 2017, vidi se lider Kim DŽong Un na prostoru za koji se tvrdi da je poligon za testiranje raketa na nedefinisanoj lokaciji u Severnoj Koreji. (KRT via AP Video)
Arhiva - Na ovoj fotografiji načinjenoj od nedatiranog video-snimka severnokorejske KRT, objavljene 15. maja 2017, vidi se lider Kim DŽong Un na prostoru za koji se tvrdi da je poligon za testiranje raketa na nedefinisanoj lokaciji u Severnoj Koreji. (KRT via AP Video)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija planira hitan sastanak u utorak kao odgovor na poslednju severnokorejsku probu balističke rakete.

Misija Urugvaja u UN saopštila je da su sastanak zahtevale Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

Vojska u Seulu saopštila je da je raketa ispaljena u nedelju popodne iz provincije Južni Pjeongan i da je letela oko 500 kilometara pre nego što je pala u Japansko more. To je bila druga raketna proba Severne Koreje u nedelju dana, i 10. ove godine.

U saopštenju Združenog generalštaba se kaže: "Naša vojska pažljivo prati znake novih provokacija vojske Severne Koreje i mi održavamo punu vojnu pripravnost".

Japan, South Korea Condemn North Korean Latest Missile Test
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

U odgovoru na prethodne severnokorejske probe, američki predsednik Donald Tramp odaslao je pomorsku udarnu grupu u vode oko Korejskog poluostrva, kao upozorenje komunističkom režimu da okonča svoj program razvoja nuklearnog oružja.

Ali, državni sekretar Reks Tilerson odbacio je ideje da američki pritisak na Severnu Koreju ne daje efekat.

"Mi se nalazimo u ranoj fazi primene ekonomskog i diplomatskog pritiska na režim u Severnoj Koreji", rekao je Tilerson za Foks njuz. "Nadamo se da će oni dobiti poruku da put nastavka njihovog programa nukelarnog naoružavanja nije put ka bezbednosti, ili, svakako, prosperitetu. Probe koje su u toku su razočaravajuće, uzmemirujuće su i mi tražimo njihovo obustavljanje, jer pre nego što ne obustave to testiranje, jasno je, nisu promenili svoje pozicije. Ali, mi mislimo da su ovo tek počeci igre vršenja pritiska na njih".

Dejvi Benham, portparol američke Pacifičke komande, rekao je da će SAD "nastaviti da pažljivo nadziru aktivnosti Severne Koreje" i da "ostaju pri svojoj kao stena čvrstoj opredeljenosti da obezbede svoje saveznike u Republici Koreji i Japanu".

Predsednik Južne Koreje, Mun Jae-In, održao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost u predsedničkoj Plavoj kući, kako bi se raspravilo lansiranje rakete. Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da je poslednji test "izazov svetu".

Severna Koreja izvela je više raketnih testova od početka godine, nezabeleženim intenzitetom.

Pre nedelju dana, Pjongjang je lansirao raketu sa neobično visokom balističkom putanjom leta, što je sugerisalo da bi mogla biti reč o raketi na tečno gorivo koja bi, dvofazno, mogla da leti i do 4.500 kilometara.

Severna Koreja je tada saopštila da je uspešno izvela probu novorazvijene rakete srednjeg do dugog dometa, koju je nadzirao lider Kim Džong Un sa ciljem verifikacije sposobnosti da se nosi "teška nukelarna glava velikih razmera".

Zvanična severnokorejska KCNA agencija citirala je Kima kako optužuje Sjedinjene Države da "maltretiraju" zemlje koje "nemaju nuklearke" i upozorio Vašington da ne proceni pogrešno realnost da se tlo SAD nalazi u severnokorejskom "radijusu udara".

Ta proba, prema saopštenju Bele kuće, trebalo bi da predstavlja "poziv svim nacijama da sprovedu oštrije sankcije protiv Severne Koreje".

XS
SM
MD
LG