Linkovi

Sve više telenovela snima se u SAD


Telenovele su često najpopularnije emisije medju mladjim Amerikancima.
Telenovele su često najpopularnije emisije medju mladjim Amerikancima.

Hispanske TV mreže u Sjedinjenim Državama proširuju domaću produkciju programa na španskom jeziku. Tradicionalno, najveći deo programa na španskom jeziku bio je uvožen iz Centralne i Južne Amerike. Medjutim, sada se TV pričaonice i telenovele, ili dramske serije na španskom, sve više snimaju u Sjedinjenim Državama. Saradnik Glasa Amerike, Stiv Mort, obišao je jedan studio u Majamiju na Floridi i pratio snimanje jednog od tih programa.

„Mi Corazon Insiste“, u prevodu „Moje srce insistira“, je telenovela koja se trenutno snima u Majamiju. Ta sapunica prikazuje se na američkoj hispanskoj TV mreži Telemundo.

Sintija Olavaria je već igrala u četiri telenovele. Ona kaže da za gledaoce ova serija predstavlja neku vrstu bežanja od realnosti.

Mislim da je to deo magije telenovela. U našim životima imamo mnoge probleme – privatno, na poslu itd., a onda možete da vidite nešto što se razlikuje.“

„Mi Corazon“ je jedna od sve većeg broja drama koje se snimaju u Sjedinjenim Državama na španskom. Neke su čak medju deset najgledanijih TV šou programa.

Medijski analitičar Adam Džejkobson kaže da popis stanovništva pokazuje da Hispanci čine 16 odsto američkog stanovništva i da je njihov broj zaslužan za rast TV programa na španskom jeziku.

„Hispanska populacija danas raste zahvaljujući sve većem broju Hispanaca rodjenih u SAD. Mada ima ljudi koji uglavnom govore Engleski, ako govore pomalo i španski, gledaće TV stanice na španskom.“

Telemundo je svojevremeno uvozio sve svoje telenovele. Sada ima sopstvenu produkciju. Dve telenovele su trenutno u produkciji u ovom studiju u Majamiju.

Svaka telenovela ima oko 120 epizoda, a snimanje traje oko šest meseci. Reditelj drame „Mi Corazon Insiste“ Leonardo Galavis kaže da, mada su ponekad ponudjeni i titlovi, gledaoci koji govore samo engleski, najvećim delom nisu prihvatili telenovele.

Amerikanci imaju drugačiju kulturu i drugačiji pristup televiziji. Njihovi šou programi u udarno vreme su serije. Mi nemamo serije, već sapunice.“

Ipak, telenovele su često najpopularnije u Americi kod mladjih generacija - demografske grupe koju tv kompanije najviše priželjkuju.

Istraživačka kompanija „Kantar Media“ navodi da je prihod hispanskih TV kompanija od oglašavanja u 2010. iznosio 5,3 miljardi dolara – što je gotovo 11 odsto više u odnosu na 2009., i nadmašuje rast prihoda drugih tipova komercijalnog oglašavanja.

Pošto svoje programe mogu da snime u kratkom roku, hispanske TV mreže su spremne da slede poslovnu formulu koja donosi rastući broj gledalaca.

XS
SM
MD
LG