Linkovi

Obeležena 69. godišnjica napada na Hirošimu


Ceremonija obeležavanja 69. godišnjice prve upotrebe atomske bombe u vojnom napadu, u Hirošimi, 6. avgusta 2014.
Ceremonija obeležavanja 69. godišnjice prve upotrebe atomske bombe u vojnom napadu, u Hirošimi, 6. avgusta 2014.

U Hirošimi je obeležena 69. godišnjica prvog napada atomskom bombom u istoriji čovečanstva. Premijer Japana Šinzo Abe obećao je da će se založiti za svet bez nuklearnog oružja.

Masa od oko 45 hiljada ljudi, među kojima i oni koji su preživeli napad, ukazala je počast žrtvama minutom ćutanja u 8 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu, tačno u onom trenutku kada je američki bombarder B-29 bacio bombu na Hirošimu.

Procenjuje se da je od napada do kraja 1945. stradalo 140 hiljada ljudi, dok je od posledica napada na Nagasaki, tri dana kasnije – život izgubilo 70 hiljada.

Premijer Abe istakao je da je Japan jedina zemlja koja je iskusila napad atomskom bombom:

"Obećavam da ću vredno raditi na realizaciji plana da se nuklearno oružje iskoreni i da se postigne večni svetski mir, a da izbegnemo ponavljanje zverstva koje izaziva nuklearno oružje, dok se držimo svojih principa ne-nuklearnog naoružanja".

SAD su u to vreme tvrdile da su dva napada atomskom bombom bili neophodni da bi se brže okončao Drugi svteski rat. Šest dana posle napada na Nagasaki, Japan je bezuslovno kapitulirao, čime je rat i zvanično okončan.

XS
SM
MD
LG