Linkovi

Hilari Klinton na Kosovu


Državna sekretarka i premijer Kosova na konferenciji za novinare u Prištini
Državna sekretarka i premijer Kosova na konferenciji za novinare u Prištini

Američka državna sekretarka Hilari Klinton zavšrila je danas posetu Kosovu i sa prištinskog aerdoroma otputovala za Brisel, gde će evropske partnere obavestiti o rezultatima posete Balkanu i otpočeti dogovore o sadržaju budućeg dijaloga Prištine i Beograda.

Nakon razgovora sa najavišim kosovskim zvaničnicima Hilari Klinton je rekla da bi tehnički razgovori izmedju Prištine i Beograda mogli bi da otpočnu uskoro, čim se u saradnji sa medjunarodnom zajednicom utvrdi sadržaj tih razgovora, bez obzira na to što će kako je kazala, uskoro biti izbori na Kosovu, a i u Srbiji sledeće godine.

"Budućnost Kosova je nezavisno, bezbedno i multietničko društvo koje garantuje mladim ljudima prosperitet u okviru demokratske tradicije," jasno je poručila Hilari Klinton obraćajući se kosovskom premijeru Hašimu Tašiju i drugim zvaničnicima. Ona je čestitala Kosovu na postignutim uspesima i obećala da će Amerika nastaviti da podržava i pomaže Kosovo kao partner i prijatelj:

“Ameriku ohrabruje najava predstojećih dijaloga izmedju Kosova i Srbije što bi omogućilo rešavanje problema i prevazilaženje prepreka na putu uspostavljanja dobrosusedskih odnosa. Kao što sam rekla danas premijeru Tačiju i juče predsedniku Srbije Tadiću, ima nekih stvari kao što su status, suverenitet i teritorijalni integritet, koje neće biti na dnevnom redu ovih razgovora. Dijalog Prištine i Beograda treba da se odigrava uz dobru volju i medjusobno poštovanje i da bude fokusiran na praktična pitanja i hitne potrebe kao što su, na primer, saobraćaj i trgovina”

Hilari Klinton smatra da postoje neka pitanja koja na ekspertskom nivou mogu krenuti već sutra kao što je rešavanje sudbine nestalih lica. Ona je rekla da Amerika požuruje Kosovo i Srbiju da što pre sednu za sto i postave temelj za uspostavljanje dugoročnih pozitivnih odnosa.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je Kosovo preuzelo velike korake, ali da mora još mnogo toga da uradi u poglediu integracije sa Evropom i ekonomskim razvojem. Premijer Kosova je naglasio da je Kosovo otvoreno za saradnju sa svim zemljama regiona pa i sa Srbijom jer je, kako je kazao, došlo vreme da se zaključi jedan vek loše tradicije odnosa Izmedju ove dve zemlje:

“Kosovo je uvek bilo spremno da gradi dobru saradnju sa svojim susedima. Mi smo izgradili odlične odnose sa kojima se ponosimo i to sa Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom. Mi smo uvek izražavali našu želju i spremnost da gradimo dobre odnose i sa Srbijom, kao nezavisna država, poštujući teritorijalni integritet i jedne i druge zemlje, deleći želju da obe zemlje postanu članovi NATO-a i Evropske Unije”

U popodnevnom delu posete Hilari Klinton je sa saradnicima posetila opštinu Gračanica gde je razgovarala sa predsednicima pet novoformiranih opština sa srpskom većinom. Americku državnu sekretarku dočekao je gradonačelnihk Gračanice Bojan Stojanović, a na sastanku sa Klintonovom bili su i predsednici opština Parteš, Klokot, Štrpce i Ranilug:

“Poseta Hilari Klinton opštini Gračanica daje pečat našem stavu da su preostali kosovski Srbi nezaobilazni činilac kosovskog društva.”

Državna sekretarka Hilari Klinton tokom posete manastiru Gračanica
Državna sekretarka Hilari Klinton tokom posete manastiru Gračanica

Državna sekretarka je u Gračanici posetila i srpski srednjovekovni manastir. Ona se u Gračanici nije obraćala novinarima, ali je eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska izdala saopštenje u kome se navodi da je u toku dvadesetominutne posete manastiru Hilari Klinton obišla gračaničku crkvu u pratnji episkopa lipljanskog Teodosija. U neposrednom razgovoru, vladika Teodosije je ukazao da je srpskom narodu potrebna pomoć pre svega u povratku raseljenih, a isto tako i u zaštiti srpskih pravoslavnih svetinja i njihovog identiteta. U saopštenju eparhije se navodi da je Američka državna sekretarka obećala pomoć Američke Vlade, dodavši da je jedan od najvažnijih ciljeva njene posete da ukaže na značaj srpske duhovne baštine na Kosovu koja mora da bude sačuvana za budućnost, navedeno je u saopštenju. Posetu Kosovu Hilari Klinton završila je obilaskom narodne biblioteke u Prištini gde se srela sa predstavnicima civilnog sektora na Kosovu.

Zanimljivo je da se Hilari Klinton nenajavljeno, i van planova protokola, na putu od aerodroma do skupštine Kosova, zaustavila na trgu koji nosi ime njenog supruga Bila Klintona i obišla statuu sa njegovim likom. Tu se okupilo i stotinak gradjana koji su aplauzom pozdravili američku državnu sekretarku, koja je posetila i prodavnicu koja se zove "Hilari". Inače ulice Prištine bile su preplavljene kosovskim i američkim zastavama, a ono što je zanimljivo je da, možda prvi put u ovakvim situacijama, nisu bile postavljene i zastave države Albanije.

XS
SM
MD
LG