Linkovi

Hilari Klinton i zvanično kandidat


Hilari Klinton formalno je objavila kandidaturu u video spotu na internetu.
Hilari Klinton formalno je objavila kandidaturu u video spotu na internetu.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton zvanično je ušla u predsedničku trku 2016. i istog trenutka postala favorit za nominaciju Demokratske partije.

Republikanci vec počinju sa napadima na 67-godišnju bivšu prvu damu, koja je služila jedan mandat u Senatu a ovo joj je drugi put da se kandiduje za predsednika SAD.

Hilari Klinton je zvanično objavila svoju kandidaturu putem video snimka na internetu, u kojem skreće pažnju na probleme i težnje običnih gradjana, I ističe da želi da se bori za njihova prava.

Supruga bivseg predsednika Bila Klintona usredsredila je pažnju na unutrašnju politiku.

“Amerikanci su se izborili sa ekonomskom krizom, ali karte su i dalje nameštene u prilog onih na vrhu.”

Medjutim, Hilarin rad na položaju državne sekretarke u prvom mandatu predsednika Obame biće podvrgnut preispitivanju, uključujući i njeno korišćenje privatnog imejl naloga za zvaničnu prepisku kao i odluke donete u Stejt Departmentu uoči smrtonosnog napada na američko diplomatsko predstavništvo u Bengaziju u Libiji 2012.

“Četvoro Amerikanaca je izgubilo život. Da li je to bilo zbog protesta, ili zbog ljudi koji su jedne noći izašli u šetnju i odlučili da će da pobiju neke Amerikance? Na kraju krajeva, u čemu je tu razlika?”, izjavila je na jednom pretresu Hilari, a tu rečenicu sada koriste njeni rivali u svojim spotovima.

Republikanci u propagadnim spotovima već demonizuju Hilari - njenu biografiju i način upravljanja.

“Hilari Klinton predstavlja ono najgore kod vašingtonske mašine - aroganciju moći, korupciju, zataškavanja, konflikt interesa i neuspešno liderstvo sa tragičnim posledicama”, poručuje se u promotivnom spotu republikanskog kandidata Renda Pola.

Majk Hakabi je 2012. bio kandidat za republikansku nominaciju.

"Ona je povezana sa Obaminom administracijom. Ne mislim da je to plus za nju.”

Državni sekretar Džon Keri je, pak, stao iza svoje prethodnice.

“Državna sekretarka Klinton je obavila fantastičan posao u obnavljanju saveza koji su bili narušeni tokom ranijih godina.”

Predsednik Obama je i sam izneo svoje mišljenje.

“Ona je bila izuzetan državni sekretar. Ona je moj prijatelj. Mislim da bi bila izvanredan predsednik.”

“Ne mislim da će njeni mejlovi niti Bengazi biti presudni”, kaže politički analitičar Čarli Kuk.

On ističe da je Hilari Klinton jedna od najpoznatijih javnih ličnosti Amerike, što ima svoje prednosti ali i nedostatke. S obzirom da se nijedan drugi demokrata još nije kandidovao, ona je suočena sa specifičnim izazovom.

“Hilari Klinton će se takmičiti sama protiv sebe. Moraće da dokaže svoju relevantnost u 21. veku. Moraće da bude orijentisana više ka budućnosti nego prošlosti.”

Ona će takodje morati da se bori sama, iako je udata za bivšeg predsednika a služila je u administraciji koja se suočava sa izazovima od Ukrajine do Jemena. Hilari je juče pokušala da se ponovo predstavi američkoj javnosti frustriranoj Vašingtonom, i biračkom telu koje retko daje Belu kuću istoj političkoj partiji tri puta za redom.

XS
SM
MD
LG