Linkovi

Analitičari: Klinton ima 80 odsto šansi da pobedi


Američki predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp
Američki predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp

Manje od tri meseca uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, mnogobrojni analitičari navode da predsednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton ima više od 80 odsto šansi da porazi republikanskog rivala Donalda Trampa.

Pred izbore 8. novembra, preostalo je 12 nedelja predizborne kampanje tokom koje će biti održane tri debate u septembru i oktobru koje bi mogle da utiču na izglede za pobedu oba kandidata.

Međutim, analitičari navode da Klinton trenutno ima drastično veće šanse da pobedi na izborima, s obzirom na to da ima postojanu prednost od sedam odsto u nacionalnim anketama i sve veće vođstvo u ključnim saveznim državama u kojima se odlučuje ishod izbora.

U tim saveznim državama, čiji birači često menjaju političko opredeljenje u zavisnosti od aktuelnih kandidata ili politIčkih pitanja, Klinton prema navodima pojedinih analitičara već prikuplja većinu od 270 ili više elektorskih glasova potrebnih da postane prva žena na položaju predsednika Sjedinjenih Država.

“Mnogi posmatrači primećuju da je u poslednjih šest decenija sprovođenja predsedničkih anketa, uvek pobeđivao kandidat koji je vodio u istraživanjima dve nedelje posle stranačkih konvencija. Postoji velika verovatnoća da će Hilari Klinton da porazi Donalda Trampa”, naveo je dugogodišnji politički analitičar Čarli Kuk.

Ankete pokazuju da Amerikanci imaju negativne stavove o oba kandidata, ali više o Trampu nego Klinton.

Vebsajt “538”, poznat po veoma preciznom modelu za predviđanje ishoda izbora, navodi da Klinton ima više od 88 odsto šansi da bude izabrana za predsednika.

Prema Njujork tajmsu, njene šanse su 87 odsto. Ugledni dnevnik navodi da kompjuterska analiza izbora u saveznim državama trenutno pokazuje da Klinton ima hiljadu 11 načina da prikupi većinu od 270 elektorskih glasova, a Tramp samo 10.

XS
SM
MD
LG