Linkovi

Klinton ili Tramp - ko je bolji za američku ekonomiju?


Američki predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp
Američki predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp

Verovatni predsednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton saopštila je da njen republikanski rival Donald Tramp nije sposoban da vodi američku ekonomiju, ističući da bi njegova „nepromišljena politika“ vratila zemlju u recesiju i povećala nezaposlenost.

Klinton je u obraćanju u Ohaju, gde se vodi tesna trka između dva kandidata, kritikovala Trampove poslovne rezultate, navodeći da su oni nagoveštaj načina na koji bi poslovni magnat vodio najveću svetsku ekonomiju.

Bivša državna sekretarka je kao primer navela brojna bankrotstva i tužbe protiv Trampovog univerziteta. „To nije normalno ponašanje. Ne možemo da mu dozvolimo da se kocka sa budućnošću naše dece“, naglasila je Klinton uz tvrdnju da je u poslednjih 30 godina protiv verovatnog republikanskog kandidata podneto 3500 tužbi.

Hilari Klinton se nada da će novim napadom na Trampa da ubedi birače da bi bolje upravljala ekonomijom. Prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, republikanski kandidat ima prednost među verovatnim biračima kada je reč o ekonomskim pitanjima.

Tramp je na napad svog demokratskog rivala odmah odgovorio na Tviteru, gdje je naveo da bi “imigraciona politika otvorenih granica, koju zastupa Hilari Klinton, dovela do pada zarada svih Amerikanaca, dok bi svi bili manje bezbedni". Takođe je ustvrdio da je trgovinski deficit sa Kinom porastao za 40 odsto dok je Klinton bila na položaju državne sekretarke, zbog čega su "Amerikanci izgubili milione radnih mesta".

Verovatni republikanski kandidat prethodno je priznao da ima problema da pridobije podršku republikanskih zvaničnika, ali i istakao da može da pobedi uprkos tome.

Takođe nije izrazio veliku zabrinutost zbog izveštaja da je njegov izborni štab početkom meseca imao samo milion 300 hiljada dolara u poređenju sa 42,5 miliona koliko je prikupila njegova demokratska rivalka. “Hilari Klinton će da potroši milijade dolara novca prikupljenog sa Vol strita I Bliskog istoka. Ja mogu da krenem drugim putem i samo trošim svoj novac”, rekao je Tramp za američke medije.

XS
SM
MD
LG