Linkovi

Helsinška komisija SAD pozdravila odluku Senata o CG


Predsedavajući američke Helsinške komisije Rodžer Viker
Predsedavajući američke Helsinške komisije Rodžer Viker

Predsjedavajući američke Helsinške komisije, senator Rodžer Viker, pozdravio je odluku Senata da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u.

"U periodu neizvjesnosti u Evropi, ta mala država i njen narode daju važan doprinos bezbjednosti i stabilnosti. Pristupanjem Alijansi, Crna Gora takođe potvrđuje validnost Helsinške povelje, prema kojoj zemlje imaju pravo da same odlučuju o svojim bezbjednosnim aranžmanima i savezima", naveo je Viker u saopštenju i dodao da bi "omogućavanje spoljnim akterima da dovedu u pitanje taj princip ozbiljno podrilo evropsku bezbjednost".

U saooštenju se navodi da je senator Viker, jedan od vodećih članova Odbora za oružane snage, učestvovao na prošlonedeljnom pretresu na kojem je komandant NATO snaga u Evropi general Kertis Skaparoti rekao da je apsolutno ključno da Crna Gora postane članica NATO-a.

Takođe se podsjeća da je Komisija za bezbjednost i saradnju u Evropi, takođe poznata kao američka Helsinška komisija, podržavala ljudska prava i demokratski razvoj u Crnoj Gori od praćenja prvih višestranačkih izbora 1990. godine i da je bila uključena u rasprave o NATO-u, te držala pretrese tokom prethodnih rundi proširenja Alijanse.

Engel: Odbačena ideja da je NATO prevaziđen

Vodeći demokratski član Odbora za inostrane poslove Predstavničkog doma, kongresmen Eliot Engel rekao je da je odluka Senata da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u odlična vijest za Crnu Goru i NATO.

“Ishod glasanje pokazuje da senatori iz obje stranke odbacuju besmislenu ideju da je NATO prevaziđen. Naprotiv, Alijansa je ključna za zaštitu Sjedinjenih Država i naših saveznika od Putinove agresije", naveo je Engel u saopštenju.

Takođe je dodao da politika otvorenih vrata omogućava NATO-u da se razvija i prilagođava novim izazovima i da bi taj model trebalo pratiti i u budućnosti.

"Sada kada je Crna Gora na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, nadam se da će sve ostale balkanske zemlje imati priliku da se takođe pridruže alijansi", zaključio je kongresmen iz Njujorka.

XS
SM
MD
LG