Linkovi

Hejg: Srbija pokazala odgovornost


British Foreign Minister William Hague and Serbian PM Ivica Dacic
British Foreign Minister William Hague and Serbian PM Ivica Dacic

U Beogradu su danas boravili ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg i potpredsednik crnogorske Vlade Igor Lukšić.

U Beogradu su danas boravili ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg i potpredsednik crnogorske Vlade Igor Lukšić.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg ocenio je tokom današnjih razgovora u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima da je Srbija dokazala odgovornost i ozbiljnost i poručio da je je on optimista u pogledu odluke EU o početku pristupnih pregovora sa Srbijom.

Kako je rekao Hejg napredak na terenu u primeni briselskog sporazuma biće garancija za nastavak napredovanja prema budućnosti članstva u EU, kao i sigurnosti i stabilnosti za građane Srbije.

Hejg se sastao sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem, predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, kako i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji su mu poručili da smatraju da je Srbija ispunila sve uslove i zaslužila datum za početak pregovora sa EU.

Lukšić: Regionalna saradnja učvršćuje evropsku perspektivu

A u Beogradu je danas boravio i potpredsednik crnogorske Vlade Igor Lukšić, koji je posle razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem izrazio uverenje da je sve što je Srbija do sada uradila, dokaz da je spremna za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Lukšić je od potpredsednice Vlade Srbije Suzane Grubješić dobio CD sa 50.000 strana prevoda evropskih pravnih tekovina na srpski jezik, što je, po njegovoj oceni jedan od najboljih primera međusobne pomoći dve zemlje u ostvarivanju evropskih ambicija:

Onog trenutka kada Srbija otvori pregovore doći će do još intenzivnije komunikacije kako bi razmenjivali iskustva, imajući u vidu da će se novi princip pregovora sa zemljama zapadnog Balkana primeniti i u slučaju Srbije. Na taj način, regionalnom saradnjom ćemo dodatno učvrstiti našu evropsku perspektivu.”

Potpredsednica srpske vlade Suzana Grubješić je naglasila da su regionalna saradnja i dobri odnosi u regionu među prioritetima Vlade Srbije. Istovremeno, ona je najavila da će od 10. do 12 juna boraviti u nemačkom Bundestagu gde će razgovarati sa poslanicima koji treba da donesu odluku o odobravanju datuma za početak pregovora Srbije sa EU:

Vlada Nemačke, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova je predložilo Bundestagu da odobri utvrđivanje datuma za otpočinjanje pregovora o pristupanju sa Srbijom. To jeste dobra vest, ali, naravno da posao time nije završen i da Bundestag tek treba da donese takvu odluku.”

Igor Lukšić i Suzana Grubješić su, povodom otkazivanja Ohridskog samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi ocenili da to ne treba da obeshrabruje i da su razlozi zbog kojih se to dogodilo više formalno-pravne nego suštinske prirode. Oni su izrazili nadu da će ministri spoljnih poslova zemalja regiona na sutrašnjem sastanku uspeti da temu regionalne saradnje na pravi način među sobom stave na dnevni red.
XS
SM
MD
LG