Linkovi

Hejg i Lavrov o krizi u Ukrajini


Vilijam Hejg odgovora na pitanja novinara danas u Atini
Vilijam Hejg odgovora na pitanja novinara danas u Atini

Britanski šef diplomatije za snažan i ujedinjeni stav EU protiv akcija Rusije na Krimu, a njegov ruski kolega traži "prave", a ne "kozmetičke" reforme u Ukrajini...

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izneli su drastično različita mišljenja u vezi sa tekućom krizom u Ukrajini.

Hejg je govorio pre sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Atini, na kojem bi – prema očekivanjima - jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude i uvođenje sankcija Rusiji. Hejg je zemlje članice Evropske unije pozvao da ostanu snažne i ujedinjene u osudi ruskih akcija u Ukrajini.

"Važno je da da nastavimo da jasno stavljamo do znanja da ono što je Rusija uradila, kršeći nezavisnost i suverenitet susedne države, ne može biti nešto što je prihvatljivo u Evropi u 21. veku".

Govoreći na sastanku u Moskvi, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Ukrajina mora da sporvede "prave", a ne "kozmetičke" ustavne reforme i dokaže svoju nezavisnost od Zapada.

"Znate našu poziciju, naš predlog da je potrebno suočiti se sa pravom ustavnom reformom, a ne kozmetičkom. Upravo zbog toga trebalo bi prestati sa mešanjem u unutrašnje stvari Ukrajine. Međutim, zapravo izgleda da je Zapad preuzeo ulogu gospodara sudbine za tu zemlju, i njene trenutne vlasti, kao što sam već rekao, ne pokazuju previše nezavisnosti za sada".

Lavrov je takođe komentarisao optužbe ukrajinske vlade da su ruski agenti, zajedno sa bivšim predsednikom Viktorom Janukovičem, krivi za dvodnevno krvoproliće tokom protesta u Kijevu, kada je ubijeno više od 100 ljudi. Šef ruske diplomatije poručio je da Moskva nije, niti može imati bilo kakvu vezu s tim zločinima.
XS
SM
MD
LG