Linkovi

Intenzivne borbe u Siriji


Fotografija sa snimka postavljenog na Jutjub na kojoj se, kako se navodi, vide posledice bombardovanja oblasti Baba Amr, 6. februar 2012.
Fotografija sa snimka postavljenog na Jutjub na kojoj se, kako se navodi, vide posledice bombardovanja oblasti Baba Amr, 6. februar 2012.

Bombardovanje antivladinog uporišta Homsa, u Siriji, se nastavlja, navode sirijski aktivisti, dan pošto je skoro 100 civila ubijeno u okviru primene mera za gušenje narodne pobune protiv predsednika Bašara al-Asada u mnogim delovima zemlje.

Aktivisti navode da su artiljerijski napadi danas najintenzivniji u oblasti Baba Amr. Ovo je četvrti uzastopni dan napada vladinih snaga koji je, kako tvrde aktivisti, započet masakrom 200 stanovnika u noći između petka i subote.

Američka organizacija Hjuman rajts voč je sapštila da je sirijska vlada pojačala nasilje posle neuspelog pokušaja usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti UN-a.

"Izgleda da je sirijska vlada protumačila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kao zeleno svetlo za sve veće nasilje i dozvolu za ubijanje. Danas čujemo da su nastavljeni artiljerijski napadi na civilna naselja u Homsu, narod pominje više od 50 nastradalih i jedna poljska bolnica je pod napadom. Dobili smo izveštaje da se sirijske pešadijske jedinice grupišu na obodu stambenih naselja, da po ulicama leže mrtva tela, ljudi mogu da čuju artiljerijsku vatru i vide dim. Ovo je izgleda najteža ofanziva od početka protesta", izjavio je Rid Brodi iz Hjuman rajts voča.

Sirijska državna agencija SANA optužuje „naoružane teroriste“ za nasilje.

SAD su u ponedeljak zatvorile ambasadu u Damasku i povukle ostatak diplomatskog osoblja iz zemlje. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun je rekao da je zgrožen napadom vladinih snaga na Homs, nazvavši to „neprihvatljivim činom za čovečanstvo."

Razgovori Lavrov-Asad u Damasku

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu da Moskva želi da arapski narod „živi u miru“, dok arapske i zapadne zemlje nastavljaju da vrše pritisak za rešavanje krize u Siriji u kojoj nasilje ne prestaje.

Lavrov je danas doputovao u Damask zajedno sa šefom ruske spoljne obaveštajne službe. Njegovoj poseti prethodio je veto koji su Rusija i Kina stavile na rezoluciju Saveta ujedinjenih nacija o Siriji.

Kina je danas izrazila nadu da će razgovori u Damasku biti produktivni, dok istovremeno razmatra slanje sopstvenih izaslanika u taj region, u nastojanju da se nađe rešenje za krizu.

U međuvremenu, Turska je danas saopštila da pokreće novu inicijativu za rešavanje situacije u Siriji, pošto su Rusija i Kina vetom sprečile donošenje rezolucije Saveta bezbednosti. Premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Turska u tome sarađivati sa zemljama koje stoje uz sirijski narod, a ne uz vladu te zemlje.

XS
SM
MD
LG