Linkovi

Novi način lečenja hronične gorušice


Hirurg Džon Lipam pokazuje uredjaj Links u bolnici Houg Memorijal u Njuport Biču u Kaliforniji.
Hirurg Džon Lipam pokazuje uredjaj Links u bolnici Houg Memorijal u Njuport Biču u Kaliforniji.

Aparat nazvan "Links" ojačava oslabljeni mišić i drži ga zatvorenim posle gutanja.

Milioni ljudi širom sveta pate od gorušice, bolnog osećaja u grudima i ponekad u grlu nakon konzumiranja obilnih obroka. Ali, sada postoji novi tretman koji bi mogao da pomogne.

Gorušica se obično povezuje sa želudačnom kiselinom koja doseže do jednjaka kada se oslabljeni mišić na donjem delu jednjaka ne zatvori kako bi trebalo nakon gutanja. Kada se kiselina iz stomaka podigne do jednjaka, može da izazove neprijatno osećanje u grudima i grlu. Ako se to dogodi više od dva puta nedeljno, smatra se oboljenjem pod nazivom GERD, što je skraćenica za oboljenje želudačno-jednjačkog povraćaja, koje može da dovede do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Osobe koje pate od gorušice zavise od tableta protiv gorušice. Stanovnica Kalifornije Triša Kar kaže da su se kod njene majke razvile komplikacije zbog želudačne kiseline od kojih je umrla. Zato je Kar odlučila da počne da koristi novi aparat koji ojačava oslabljeni mišić i drži ga zatvorenim posle gutanja.

“To je jednostavno rešenje i potpuno mi je pomoglo.”

Takozvani Links aparat je prsten napravljen od titanijumskih kuglica u kojima se nalaze magneti koji održavaju klapnu mišića zatvorenom nakon prolaska hrane. Kar je saznala za to od doktora Džona Lipmana iz Houg memorijalne bolnice u Njuportu u Kaliforniji gde ona radi kao medicinska sestra.

“Sila privlačenja tih magnetnih kuglica pomaže da se oslabljeni sfinkter na donjem delu jednjaka zatvori.”

Aparat je dobio odobrenje federalne uprave za kontrolu lekova prošle godine. Doktor Lipman kaže da je cena 5 hiljada dolara, dok se troškovi za ugradnju oko oslabljenog mišića kreću između 12 i 20 hiljada dolara, što zavisi od bolnice. Triši Kar ugrađen je aparat u oktobru i ona kaže da sada može da jede sve što poželi bez straha od komplikacija.

“Usporava brzinu kojom jedete, ne boli i ne osećate ga.”

Časopis za medicinu Nove Engleske nedavno je objavio studiju o aparatu rađenu na 100 pacijenata. Najčešći sporedni efekat bio je otežano gutanje odmah posle hirurške operacije. Lekari kažu da su dosadašnji rezultati impresivni ali da će biti potrebno još vremena pre nego što ustanove da li aparat može da bude efikasan na duži rok.
XS
SM
MD
LG