Linkovi

Zdravlje žena u ruralnim sredinama


Zdravlje žena u ruralnim sredinama
Zdravlje žena u ruralnim sredinama

Zdravstveni zvaničnici sve više pozivaju kreatore politike i globalne donatore da osnaže položaj žena u ruralnim područjima time što će podržati zdravstvene i druge programe. Zvaničnici navode da bi glavne mete za te investicije trebalo da budu tretmani za tropske infekcije i poboljšanje pristupa žena reproduktivnim zdravstvenim uslugama.

Generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen pozvala je filantrope i lidere zemalja, na nedavno održanoj konferenciji u Londonu, da usmere više novca za poboljšanje zdravstvenih usluga za žene iz ruralnih područja. Svetska zdravstvena organizacija smatra da poboljšanje ekonomskog položaja žena u ruralnim oblastima, što je i tema ovogodšnjeg obeležavanja meseca žena, može da se dogodi jedino ukoliko se tim ženama omogući bolji pristup osnovnim lekovima i tretmanima. U Londonu, glavni donatori prepoznali su izazov.

Imamo veoma ambiciozne ciljeve koje smo uspostavili“, poručio je Bil Gejts.

Osnivač Majkrosofta i filantrop pomogao je u kampanji za borbu protiv zaboravljenih tropskih bolesti, koje pogađaju više od milijardu ljudi širom sveta. Doktorka Džuli Džejkobson iz Fondacije Gejts kaže da je kampanja protiv tropskih bolesti takodje i kampanja za pomoć ženama u ruralnim sredinama.

Kada govorimo o trahomi, slepilu i načinu na koji žene pate zbog tih bolesti i efektu koje one imaju na njihove porodice -- na primer bolesti koje ne samo što utiču na urinarni trakt već i na genitalije i time su faktor rizika za dobijanje virusa HIV. To su stvari koje nikada nisu bile dobrodošle. Tako da tretiranjem bolesti pilulama koje su besplatne, možete da trostruko ili četvorostruko umanjite faktor rizika za HIV kod žena.“

Taj osećaj deli i Morin Grinvud Basken, izvršna direktorka za reproduktivno zdravlje u Fondaciji Ujedinjenih Nacija. Ona kaže da se u današnje vreme sve više prepoznaje širom sveta da žene i devojčice mogu da budu važan katalizatori socijalnih promena. Ona takodje izražava uverenje da žene iz ruralnih područja mogu mnogo bolje da ispune svoje uloge u izgradnji boljeg društva, ako je njihovo reproduktivno zdravlje poboljšano.

Ako im se omogući da odaberu kontracepciju i odrede veličinu porodice onda ćemo imati mnogo bolje stanje zdravlja majki, veći procenat preživljavanja novorođenčadi i te porodice će moći bolje da podižu decu, koja će najverovatnije pohađati školu. Majke će moći da se uključe u ekonomiju i proizvodnju hrane i da izgrade zdravije porodice i jače zajednice“.

Stručnjaci ističu da kontinuirano investiranje u zdravlje i obrazovanje žena i dece, kao i u programe koji unapredjuju njihov ekonomski položaj, predstavlja investicije koje svima donose dobrobit.

XS
SM
MD
LG