Linkovi

Jagode i čokolada - zdrava poslastica


Jagode i čokolada - zdrava poslastica
Jagode i čokolada - zdrava poslastica

Mnogi u Sjedinjenim Državama i širom sveta vole da razmenjuju specijalne poklone sa svojim najvoljenijima svakog 14. februara, Dana svetog Valentina. Iako je taj dan prvobitno bio posvećen jednom hrišćanskom svecu, on nije više povezan sa bilo kojom religijom. Postao je sinonim za iskazivanje ljubavi, a pre svega za darivanje čokolade. Tih dana, neko bi možda mogao da oseća krivicu zbog razmene tako visoko kalorične poslastice. Medjutim, nutricionisti kažu da mala količina čokolade može da bude veoma korisna za vaše zdravlje.

Uoči Dana svetog Valentina, Amerikanci potroše oko 700 miliona dolara na čokoladne poslastice, sočne, kremaste i prepune masti. Ali najnovija istraživanja pokazala su da tamna ili crna čokolada takodje može da bude dobra za vaše srce. Istraživači su ustanovili da crna čokolada i aspirin na sličan način utiču na krv. Oni razredjuju krv tako da ona lakše protiče, čak i kroz delimično blokirane arterije i mogu da umanje mogućnost srčanog napada. Ali za ljubitelje čokolade, zdravstvene dobrobiti su još veće od toga. Nutricionista Temi Roberts objašnjava.

„Istraživanje je pokazalo da dobijamo flavonoide iz čokolade.“

Flavonoidi su hranjive materije koje se mogu naći u mnogim vrstama biljaka. Oni pomažu zaštiti biljaka protiv oboljenja i insekata. Kada uzimamo hranu bogatu flavonoidima, taj sastojak navodi naš organizam da proizvodi enzime, proteine, koji umanjuju rizik od dobijanja nekih vrsta kancera, srčanih oboljenja i nekih drugih bolesti koje se javljaju sa starenjem.

Zapravo, 21 naučna studija sa više od 2 hiljade šest stotina učesnika ispitivala je uticaj crne čokolade na srce. Studije su pokazale da konzumiranje crne čokolade smanjuje krvni pritisak i poboljšava sposobnost insulina da reguliše šećer u krvi. Temi Roberts dodaje da su flavonoidi pronadjeni i u nečemu što ima bolji ukus ako se prelije tamnom čokoladom, jagodama.

Zdravstvene dobrobiti od jagoda prelivenih čokoladom su dvostruke jer čokolada i jagode sadrže antioksidante, a oni su važni za funkcionisanje imunološkog sistema i sprečavanje infekcija“.

Roberts kaže da najbolji poklon za Dan svetog Valentina sadrži voće i čokoladu.

Kada poklonite svojim voljenima korpu punu voća sa malo čokolade, onda ćete im pokazati najbolju vrstu ljubavi zato što im dajete veliku količinu antioksidanata i vitamina Ce sa sasvim dovoljnom količinom čokolade da izazove uzbudjenje“.

Samo zapamtite da to treba da bude tamna čokolada.

XS
SM
MD
LG