Linkovi

Porast slučajeva malih boginja


Porast slučajeva malih boginja
Porast slučajeva malih boginja

Iako su skoro iskorenjene u mnogim zemljama, male boginje bi ponovo mogle da postanu pretnja. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, saopštili su da je u 33 zemlje uočeno povećanje broja slučajeva malih boginja. Istraživači navode da napori za potpuno iskorenjivanje malih boginja nailaze na sve veće probleme, zbog smanjene finansijske podrške i političke volje.

Upravo kada su medicinski stručnjaci mislili da su blizu iskorenjivanja malih boginja širom sveta, brojni slučajevi bolesti pojavili su se u nekoliko zemalja, u Evropi, podsaharskoj Africi i Aziji, i to ne samo u zemljama sa niskim prohodima. Čak je i Francuska bila suočena sa jednom od najvećih pojava zaraze, uprkos široko dostupnoj vakcini i dobroj zdravstvenoj infrastrukturi. Andrea Gej iz Inicijative za iskorenjivanje malih boginja, medjunarodne organizacije za borbu protiv te bolesti, kaže da se razvijene zemlje i zemlje u razvoju suočavaju sa istim problemom.

"U većini slučajeva u zemljama u razvoju kada deca nisu vakcinisana to je zato što nemaju pristup vakcinama. Ali u zemljama u razvoju postoji pristup. To je više pitanje toga da se ne izabere taj pristup“, kaže Gej.

Gej kaže da bi pedijatri trebalo da budu svesniji, a da bi vlade trebalo da budu aktivnije kada su u pitanju novi slučajevi malih boginja. Deca su najosetljivija na tu veoma zaraznu, respiratornu infekciju koja može da dovede do komplikacija kao što su slepilo i oticanje mozga, a čak može da bude fatalna u ekstremnim slučajevima.

Od malih boginja umire 450 dece svakoga dana. Ujedinjene Nacije bore se protiv malih boginja već godinama, a njihov cilj da se smanji broj smrtnih slučajeva zbog te bolesti bio je skoro dostignut pre tri godine.

"Na kraju 2008. sve zemlje na svetu dostigle su cilj da se za 90 odsto ili više smanji smrtnost od malih boginja, osim Indije koja je toliko velika zemlja i gde je broj slučajeva malih boginja visok, pa je on smanjivao ukupan rezultat“, kaže Andrea Gej.

Ali stručnjaci kažu da je veoma važno da se male boginje iskorene u celom svetu. U suprotnom nastaviće da se šire u regionima u kojima još uvek postoje. Gej kaže da i vakcinisanje protiv malih boginja i dalje košta oko jedan dolar po svakom detetu. Glavna prepreka, kaže ona, je nedostatak političke spremnosti u mnogim zemljama.

"Zato što su male boginje postale manje upadljive i ljudi ne vide bolest u odnosu na mnoge druge bolesti i zaboravljaju da će se male boginje ponovo pojaviti ako se ne sprovede vakcinacija."

Sudeći prema podacima Inicijative za iskorenjivanje malih boginja, za iskorenjivanja te bolesti do 2020. godine biće potrebno da se uloži oko 212 miliona dolara izmedju 2012. i 2015. godine.

XS
SM
MD
LG