Linkovi

Nove vakcine protiv ebole ?


Pregled pacijenta obolelog od ebole u Siera Leoneu
Pregled pacijenta obolelog od ebole u Siera Leoneu

Najveća epidemija ebole u istoriji ulazi u svoju drugu godinu, a naučnici širom sveta rade na razvoju vakcine protiv tog virusa. Od decembra 2013, kada je epidemija počela u zapadnoj Africi, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je od te bolesti umrlo preko 8.000 ljudi.

Ovi naučnici rade na razvoju vakcine koja bi mogla da bude među prvim koje će biti korišćene protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi. Ova laboratorija u blizini Rima je u vlasništvu farmaceutske kompanije Glakso-smit-klajn, ili GSK. Nekoliko timova radi na razvoju vakcine protiv ebole. Svi kažu da su ubrzali proces proizvodnje zbog hitnih potreba i velikog broja ugroženih. U novembru, kompanija Glakso saopštila je da je prvi klinički test vakcine bio dobar i da je proizveo imunološku reakciju kod svih 20 zdravih odraslih osoba, koje su dobrovoljno primile vakcinu. Vakcina tog proizvođača, stimuliše proizvodnju antitela i takođe izaziva imunološku reakciju određenih ćelija, koje onda uništavaju inficirane ćelije. Dr Rikardo Korteze je direktor laboratorije.

“Virus ebole nije moguće držati pod kontrolom uz pomoć vakcine koja samo stimuliše antitela. Postoje čvrsti dokazi da tradicionalna vakcina nije dovoljna. Naša vakcina, umesto toga, takođe stimuliše još jedan važan deo imunološkog sistema, onog koji stimuliše Te ćelije - koje su u stanju da prepoznaju inficirane ćelije i unište ih. Kombinacija te dve strategije je delotvorna protiv ebole”.

GSK navodi da su dodatna testiranja potrebna pre nego što vakcina bude spremna za široku upotrebu.

Merk, još jedan farmaceutski gigant, saopštio je da završava testove vakcine poznatije pod kodiranim imenom VSV-ZEBOV. Testiranja te vekcine suspendovana su početkom decembra pošto su pojedini volonteri prijavili da imaju umerene bolove u leđima. Testovi su nastavljeni sa manjim dozama potencijalne vakcine.

Situacija u Zapadnoj Africi stvorila je neobična partnerstva. Na nedavnom sastanku u Vašingtonu, dr Džuli Gerberding, predsednica kompanije Merk, rekla je da čak i rivalske farmaceutske kompanije sarađuju.

“Pojavila su se veoma posebna partnerstva. Jedno od njih je saradnja između ljudi koji su tradicionalno rivali”.

Nekoliko potencijalnih vakcina je razvijeno i sada se nalaze u fazi kliničkih ispitivanja. To povećava mogućnost za razvoj najmanje jedne vaccine, koja će biti delotvorna protiv ebole. Ukoliko ih bude više - tim bolje. To bi moglo da poveća šanse velikog broja osoba da budu vakcinisane i da se okonča epidemija ebole. To bi takođe moglo da znači da nikada više neće biti nove epidemije ebole, koja bi nanela štetu kao ova sadašnja.

XS
SM
MD
LG