Linkovi

Novo otkriće u borbi protiv dijabetesa


Lekari i naučnici pokušavaju da otkriju zašto posle barijatrijske operacije pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 više ne moraju da uzimaju insulin
Lekari i naučnici pokušavaju da otkriju zašto posle barijatrijske operacije pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 više ne moraju da uzimaju insulin

Lekari se sve više okreću barijatrijskoj operaciji, kojom se zapravo sužava želudac, radi kontrole dijabetesa tipa 2. Brojne studije pokazale su da ta vrsta operacije dramatično poboljšava nivoe šećera u krvi ali istraživači ne znaju razlog za to. Najnovije studije dva američka medicinska centra otkrile su nove naznake koje bi mogle da odgovore na pitanje zašto je ta vrsta barijatrijske operacije delotvorna.

Lekari su otkrili nešto fantastično, pronašli su način da preokrenu tok dijabetesa tipa 2. Barijatrijska hirurška intervencija je zapravo zajednički naziv za različite operacije kojima se smanjuje želudac. Posebno jedna vrsta, gastrički bajpas, preokreće tok dijabetesa tipa 2 kod 80 odsto pacijenata. Doktor Fil Šauer iz Klivlendske klinike kaže da posle zahvata pacijenti mogu doslovno da prestanu da koriste insulin.

"Kada napuste bolnicu, nikada više neće morati da koriste insulin", ističe dr Šauer.

Pre nego što je operisana, Keti Vili patila je 16 godina zbog komplikacija od dijabetesa.

"Bilo je strašno. Dijabetes je kontrolisao moj život", kaže ona.

Pojedini lekari sada promovišu gastrički bajpas kao način za kontrolu dijabetesa.

"Pokazalo se da barijatrijska operacija stavlja šećer u krvi pod kontrolu mnogo delotvornije nego druge vrste intervencija, kao što su način ishrane ali mi nemamo kompletno objašnjenje za taj fenomen", kaže Kristofer Njugard sa univerziteta Djuk.

Profesor Njugard i drugi naučnici sa Kolumbija univerziteta počeli su da tragaju za hemijskim promenama u metabolizmu. Oni su proučavali jednu grupu dijabetičara koji su imali hirurušku operaciju i drugu grupu onih koji su izgubili telesnu težinu putem dijete i vežbanja. Obe grupe izgubile su podjednaku količinu kilograma. Zatim su istraživači analizirali hemijske razlike u krvi pacijenata.

"Ustanovili smo da je postojala jasna razlika u hemijskom odgovoru na gubitak težine u obe grupe različitih intervencija", kaže Njugard.

Oni koji su imali operaciju, imali su u krvi manje amino-kiselina koje su otporne na insulin. Amino-kiseline su sastavni delovi proteina. Ali neke vrste amino-kiselina sprečavaju organizam da koristi insulin koji kontroliše nivoe šećera u krvi. Te amino-kiseline nazivaju se razgranate amino kiseline.

"Ustanovili smo, u vezi sa razgranatim amino-kiselinama u poslednjih nekoliko godina, da su snažno povezane sa otporom na insulin, snažno predvidive u smislu neposrednog rizika od dijabetesa i zatim snažno osetljive na intervenciju za koju znamo da može da bude veoma delotvorna za poboljšanje regulisanja šećera u krvi, a to je barijatrijska operacija", priča profesor Njugard.

Za sada, barijatrijska operacija je najdelotvorniji način za preokretanje toka dijabetesa tipa 2. Medjutim, lekari se nadaju da će uz dodatna istraživanja biti razvijen lek koji bi kontrolisao amino-kiseline i preokrenuo tok bolesti.

XS
SM
MD
LG