Linkovi

Hapšenja zbog incidenta ispred turske ambasade u Vašingtonu


Policija u Vašingtonu izdala naloge za hapšenje 14 osoba zbog napada na demonstrante ispred turske ambasade
Policija u Vašingtonu izdala naloge za hapšenje 14 osoba zbog napada na demonstrante ispred turske ambasade

Dvojica Amerikanaca turskog porekla uhapšena su zbog njihove navodne uloge u napadu na demonstrante ispred zgrade ambasade Turske posle posete Beloj Kući turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prošlog meseca u Vašingtonu.

Policija u američkoj prestonici izdala je naloge za hapšenje 14 osoba, uglavnom turskih državljana, među kojima su i turski agenti, zbog incidenta ispred ambasade.

Na video snimku turskog servisa Glasa Amerike vide se pripadnici obezbeđenja i neke Erdoganove pristalice kako napadaju malu grupu demonstranata. Ljudi u tamnim odelima i drugi snimljeni su kako više puta šutiraju jednu ženu dok ona sklupčana leži na trotoaru.

Nakon što su pripadnici policije pokušali da zaštite demonstrante i narede ljudima u tamnim odelima da se sklone, nekoliko njih odgurnulo je policajce i otrčalo u park gde su nastavili da napadaju.

Zvaničnici policije u Vašingtonu saopštili su da je Sinan Narin uhapšen u Virdžiniji po optužbama za teški napad, dok je Ejup Jildirim uhapšen u Nju Džersiju pod optužbama za napad sa težim posledicama i teški napad.

Nije jasno da li su dvojica uhapšenih bili pristalice Erdogana ili demonstranti. Taj događaj dodatno je poremetio tursko-američke odnose.

XS
SM
MD
LG