Linkovi

Masovna hapšenja zbog korupcije


Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije ističe da je u pitanju jedna od najopsežnijih akcija MUP Srbije i tužilastva u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala u Srbiji.
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije ističe da je u pitanju jedna od najopsežnijih akcija MUP Srbije i tužilastva u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala u Srbiji.

U velikoj akciji policije noćas je u Srbiji uhapšeno više desetina osoba koji se sumnjiče za korupciju i privredni kriminal. U Demokraskoj stranci poručuju da je reč o političkom progonu.

Srpska policija uhapsila je noćas 79 lica koja se sumnjiče za najteža krivična dela korupcije u privredi – saopštio je jutros ministar policije Nebojša Stefanović i dodao da se za pet osoba još traga.

Među uhapšenima su i bivši ministar Slobodan Milosavljević, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, biznismen Željko Žunić, vlasnik "Beohemije", dva pomoćnika ministara, direktori javnih preduzeća, biznismeni, bivši i sadašnji predsednici opština:

"Protiv uhapšenih je podneto više krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela pranja novca, zloupotrebe položaja, falsifikovanja isprave, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, nesavesnog rada u službi, primanja mita, davanja mita, zloupotreba sa javnim nabavkama i drugih krivičnih dela. Izvršenjem ovih krivičnih dela pričinjena je materijalna šteta u ukupnom iznosu 7,8 milijardi dinara, što je preračunajući kurs u trenutku izvršenja ovih krivičnih dela bilo više od 100 miliona evra."

Povodom današnje akcije hapšenja predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić je izjavio da je jasno da je reč o političkom progonu – po njegovim rečima do sada uhapšeno 97 članova DS-a, koji su zatim ili oslobođeni ili su protiv njih obustavljeni postupci, kao i da ne postoji ni jedna optužujuća presuda:

"Tri su razloga zbog koga se deseilo ovo masovno hapšenje ljudi. Prvi razlog je da se zabašuri činjenica da su pušteni Cane Subotić, da je Kertes pristupio SNS, da SNS iz dana u dan ima korupcionaške afere koje se odnose na zakup poljoprivrednoj zemljišta, Beograd na vodi, reketiranje stranih investitora od strane kumova Aleksandra Vučića. Oni žele da prikriju da su lažni borci protiv korupcije."

Inače, kako je rekao Nebojša Stefanović ovo je jedna od najopsežnijih akcija MUP Srbije i tužilastva u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala u Srbiji, ikad. Prema rečima ministra, u istrazi koja je vođena prikupljeni su čvrsti dokazi, jer je Tužilaštvo radilo više meseci temeljno na svakom slučaju.

XS
SM
MD
LG