Linkovi

Švajcarci najsrećniji, Srbija na 87. mestu


World Happiness Report 2015.
World Happiness Report 2015.

Da li je zemlja u kojoj živite srećna? To možete saznati iz nedavno objavljene Studije o sreći u svetu.

Studijom o sreći je obuhvaćeno 158 zemalja, a rangiranje je napravljeno na osnovu čitavog niza faktora - ekonomskih, socijalnih, političkih i drugih koji utiču na to da se ljudi osećaju srećno ili nesrećno.

Razlozi za sreću variraju od zemlje do zemlje. Studiju o srećnim zemljama 2015. objavila je Mreža za održiva razvojna rešenja, na osnovu mišljenja ekonomista, psihologa, i eksperata za zdravlje i javnu politiku o tome u kojoj meri su stanovnici pojedine zemlje srećni načinom života i okruženjem.

U ovogodišnjem izveštaju najsrećnija zemlja na svetu je Švajcarska, koja je potisnula sa prvog mesta Dansku, na drugom je Island, a Danska je pala na treće mesto. Zemlje severne Evrope su i dalje visoko na listi, dok su Sjedinjene Države na 15. mestu isperd Brazila ali iza susednog Meksika.

Prema Kler Baldžer urednici i koordinatorki izveštaja, kaže da visoka primanja doprinose ali ne znače i automatsku sreću.

"Neka osnovna primanja su važna, jer se moraju zadovoljiti neke osnovne potrebe, poput hrane ali kada zadovoljite ono najvažnije, bogatstvo nije jedino što čini ljude srećnima."

Ono što je karakteristično za najbolje rangirane zemlje je odsustvo korupcije i snažna socijalna mreža, a to znači da imate kome da se obratite kada vam je potrebna pomoć. Kler Baldžer smatra da je upravo socijalna mreža ono što u ogromnoj meri pravi razliku između Islanda, koji je na drugom i Grčke koja je na 102 mestu, iako su obe zemlje uzdrmane finansijskom krizom.

Status “najnesrećnijih” zemalja se najčešće, mada ne isključivo, vezuje za ekstremno siromaštvo, koje pogađa mnoge zemlje podsaharske Afrike.

Najniže rangirana zemlja je Benin, a na samom dnu su i Sirija, Burundi, Togo, Centralnoafrička Republika i Avganistan, u kojima su politička i ekonomska previranja dovela do velikog nezadovoljstva među stanovništvom.

U ocenjivanju zemalja u obzir su uzeti različiti faktori - fizičko i duhovno zdravlje, porodica, siguran posao, kao i socijalni faktori poput političke slobode i korumpiranosti vlade.

Prema najnovijem globalnom rangiranju zemlje Balkana su negde u sredini. Najsrećnija je Slovenija na 55. mestu, sledi Hrvatska na 62., Kosovo na 69., Crna Gora na 83., Srbija na 87. i Bosna i Hercegovina na 96. mestu.

XS
SM
MD
LG