Linkovi

Han u Beogradu, potpisan ugovor vredan 80 miliona evra


Evropski komesar za proširenje Johanes Han i srpski premijer Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Evropski komesar za proširenje Johanes Han i srpski premijer Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han posetio je Beograd, i tokom te posete potpisan je ugovor između Beograda i Brisela o pomoći vrednoj 80 miliona evra za reformu javne uprave u Srbiji.

Srbija nema alternativu evropskom putu, a o jačanju veza Beograda i Brisela govori podatak da su dve trećine trgovinskih odnosa Srbije vezane za članice EU, izjavio je danas u Beogradu evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Posle razgovora za premijerom Srbije on je rekao da je od 2007. godine EU uložila dve milijarde evra u grantovima da bi se Srbija modernizovala i, kako je rekao, to ulaganje je u interesu EU.

Građani i Srbije i EU treba da vide prednosti saradnje, izjavio je Han pošto je potpisan ugovor o podršci reformi srpske javne uprave, vredan 80 miliona evra:

"Podrška reformi javne uprave je izuzetno važna, ali najčešće nevidljiva. Pričamo o 80 miliona evra pomoći i u najvećem broju slučajeva nećete videti odmah uticaj, ali na srednje i duge staze to je snažan, neophodan doprinos EU uklapanju državne administracije Srbije u evropske standarde. A sama javna administracija će biti dostupnija građanima i transparentnija."

Kako je ocenio premijer Srbije 80 miliona evra pomoći EU će se videti u svemu što se gradi, jer bez efikasne uprave ne mogu da se ostvare rezultati, dodao je Aleksandar Vučić

On je istakao da je zadovoljan onim što Srbija radi, da je zadovoljan podrškom koju dobija od Hana, ali i da je uveren da će uvek biti političkih uslovljavanja kada je reč o brzini otvaranja poglavlja:

"Otvoriće oni sigurno poglavlje pet. To su javne nabavke. A oko ova dva poglavlja još nisu sasvim sigurni da li imaju većinu ili ne. Ako još nešto mogu da dobiju od Srbije, onda ćemo sigurno da otvorimo i ta dva poglavlja. A ako ne mogu, onda je pitanje da li će da otvore ta dva poglavlja. Pa ćemo da vidimo da li možda postoji još jedna mogućnost do kraja godine, ili tokom sledeće godine. Tako stvari realno stoje. Tu je reč i o delu onoga što želi Hrvatska, tu je reč i o tome da se vidi šta još Srbija može da uradi po pitanju odnosa Beograd Priština."

Odgovarajući na pitanje o odnosima Beograda i Prištine, Johanes Han je izjavio da bi i Srbija i Kosovo trebalo da ispune elemente Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa. Početak primene pozivnog telefonskog broja za Kosovo je nova mera za izgradnju poverenja, ocenio je evropski komesar.

XS
SM
MD
LG