Linkovi

Hamenei: Iran će sprečiti uticaj SAD


Ajatola Ali Hamenei
Ajatola Ali Hamenei

Vrhovni vodja Irana, Ali Hamenei, poručio je da Iran neće otvoriti vrata stranom uticaju čak ni u slučaju da nuklearni sporazum bude realizovan.

Hamenei je svoj prkosni govor održao u trenutku dok iranski glavni nuklearni pregovarač nastoji da učvrsti sporazum koji Iranu donosi ublažavanje teških ekonomskih sankcija u zamenu za ograničenja i nadzor nuklearnog programa, kako bi se sprečio razvoj nuklearnog oružja. Više detalja u izveštaju Zlatice Houk.

Ajatola Hamenei obratio se publici u Teheranu, u kojoj su bili i novinari.

"Mislili su da će ovaj dogovor – a još nije jasno da li će biti usvojen u Iranu ili Americi -otvoriti Iran njihovom uticaju. Mi smo im blokirali put i sigurno ćemo to sprečiti i u budućnosti.”

Hameneijev govor pratilo je skandiranje publike koja je uzvikivala: Smrt Americi, Izraelu, Britaniji... Izraelska vlada i brojni članovi američkog Kongresa protive se sporazumu sa Teheranom zbog iranske podrške terorističkim grupama koje napadaju Izrael. Hamaneijeve jučerašnje izjave pružile su novi argument onima koji tvrde da će ublažavanje ekonomskih sankcija omogućiti Iranu da proširi svoj negativni uticaj.

"Islamska republika će u potpunosti podržati sve koji pružaju otpor izraelskom režimu”, izjavio je Hamenei.

U medjuvremenu, u Moskvi, šefovi diplomatije Rusije i Irana složili su se da će nuklearni sporazum postignut 14. jula u Beču ojačati bilateralne veze.

"Naši odnosi su već dobri, a ovaj sporazum će imati pozitivan uticaj na razvoj odnosa u svim sferama uključujući ekonomiju i odbranu”, istakao je iranski ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif.

Portparol američke vlade, Džon Kirbi, juče je još jednom ponovio da je sporazum sa Iranom ograničen na sprečavanje Teherana da proizvede nuklearno oružje.

"Postoje druga pitanja u vezi sa Iranom, ozbiljna pitanja o kojima se ne slažemo, posebno kada je reč o njihovim aktivnostima koje destabilizuju region. Ništa neće promeniti činjenicu da i dalje zadržavamo potrebne mehanizme, bilo diplomatske, ekonomske ili vojne prirode, da se suprostavljamo takvim aktivnostima.”

I ako se nuklearno pitanje uspešno razreši, Iran i SAD ostaju na suprostavljenim stranama po brojnim drugim pitanjima, uključujući Izrael. Takodje, dve zemlje podržavaju suprotne strane u gradjanskom ratu u Siriji i sukobu u Jemenu.

XS
SM
MD
LG