Linkovi

Kraj prekida vatre u Gazi


Palestinci iznose svoje stvari iz srušenih zgrada tokom 12-satnog primirja
Palestinci iznose svoje stvari iz srušenih zgrada tokom 12-satnog primirja

Izrael pristao da produži primirje za četiri sata, posle prvobitno dogovorenih 12, i najavio da je sprema da razmorti dalje produženje, ali je Hamas odbacio taj predlog...

Ministri spoljnih poslova sedam nacija pozvali su izraelsku vojsku i ekstremiste Hamasa da produže prekid vatre koji je stupio na snagu rano jutros, dok je broj palestinskih žrtava prevazišao hiljadu.

Američki državni sekretar Džon Keri i diplomate iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i Katara okupili su se u Parizu povodom razgovora o krizi na Bliskom istoku.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijis izjavio je posle sastanka da sedam zvaničnika pozivaju na dugoročno primirje tokom kojeg bi se pozabavili izraelskim bezbednosnim zabrinutostima, ali i pokušali da udovolje zahtevima Palestinaca u smisli podsticanja ekonomskog razvoja Gaze.

Izraelska ofanziva u Gazi u odgovor na raketne napade Hamasa traje već skoro tri nedelje, a medicinsko osoblje u Gazi tvrdi da je tokom današnjeg primirja iz objekata izvučeno više od 100 tela, tako da je bilans palestinskih žrtava sada veći od hiljadu, od kojih su većina civili.

S druge strane, do sada je stradalo 37 izraslskih vojnika i dvoje civila.

XS
SM
MD
LG