Linkovi

Preminuo "Bejbi Dok"


Na arhivskom snimku od 25. aprila 1975. haićanski predsednik Žan-Klod Duvalije dočekuje zambijskog predsednika Keneta Kaundu.
Na arhivskom snimku od 25. aprila 1975. haićanski predsednik Žan-Klod Duvalije dočekuje zambijskog predsednika Keneta Kaundu.

Bivši predsednik Haitija, Žan Klod Duvalije preminuo je sinoć od srčanog udara u 63. godini, u svojoj privatnoj rezidenciji u prestonici Port-o-Peins.

Poznat i kao Bejbi Dok 19-to godišnji Duvalije je, posle smrti oca Fransoa “Papa Dok” Duvalijea, 1971. postao jedan od najmlađih lidera. Fransoa Duvalije, po profesiji lekar koji je prešao u političare, bio je na čelu Haitija od 1957. godine.

Kao i otac, i Duvalije mlađi je bio čvrstorukaš uz pomoć telohranitelja Tonton Makute, koji su se uvek sakrivali iza zatamljenih naočara, naoružani do zuba i tajne policije kojima se pripisuju stotine ubistava, ilegalnih hapšenja, mučenja, zatvaranja I proterivanja.

Žan Klod Duvalije, koji je sebe nazivao “doživotnim predsednikom”, svrgnut je sa vlasti narodnom pobunom 1986. Posle 25 godina u egzilu u Francuskoj, vratio se na Haiti početkom 2011. Ubrzo nakon povratka optužen je za kršenje ljudskih prava,korupciju, proneveru i druge malverzacije tokom 15-godišnje vladavine Haitijem.

XS
SM
MD
LG