Linkovi

Duvalije žali zbog svojih sunarodnika


Bivši diktator sa Haitija Žan-Klod Duvalije prilikom obraćanja novinarima u Port-o-Prensu
Bivši diktator sa Haitija Žan-Klod Duvalije prilikom obraćanja novinarima u Port-o-Prensu

Bivši diktator sa Haitija Žan-Klod Duvalije izjavio da oseća "duboku žalost" zbog svojih sunarodnika, kojismatraju da su bili žrtve njegove 15 godina duge vladavine.

Kako je rekao, na Haiti se vratio da bi pokazao solidarnost u teškom trenutku za zemlju koja se muči da bi se oporavila od razornog zemljotresa koji se dogodio pre godinu dana. Duvalije je takođe izrazio saosećanje prema svojim pristalicama, za koje kaže da su bili "ubijani, gušeni, ispitivani" i "podvrgavani svirepim metodama izvršenja smrtne kazne", pošto je on 1986. godine napustio zemlju usled masovnih građanskih protesta.

Duvalije je govorio u prestonici Port-o-Prensu, pet dana pošto se vratio iz 25-godišnjeg egzila u Francuskoj. Vlasti Haitija pokrenule su istragu u vezi sa zločinima počinjenim tokom Duvalijeeve vladavine. Bivši predsednik optužen je za korupciju i proneveru javnih fondova, dok su ga brojni Haićani tužili za kršenje ljudskih prava.

Organizacija "Amnesti internešnal" objavila je da je predala više od 100 dokumenata zvaničnicima Haitija, u kojima se iznose detalji desetina slučajeva pritvaranja bez suđenja, sistematske torture, prisilnih nestanaka i izvršenja smrtnih kazni bez zakonskih osnova - sve za vreme vladavine Žan-Kloda Duvalijea.

Motivi povratka bivšeg diktatora su inače predmet debate na Haitiju, i mnogi su zbunjeni šta ga je zaista nagnalo da se vrati, dok neki veruju da se Duvalije nada da će uspeti da oslobodi sredstva sa svojih bankovnih računa u Švajcarskoj, koji su svih ovih godina zamrznuti.

XS
SM
MD
LG