Linkovi

Presuda u Hagu prilika za poboljšanje odnosa


Sudije prilikom objavljivanja presude, Hag, 3. februar 2015.
Sudije prilikom objavljivanja presude, Hag, 3. februar 2015.

Evropski parlament poručuje da bi i Srbija i Hrvatska trebalo da iskoriste odluku Haškog suda da rade na medjusobnim odnosima i istinskom povjerenju.

Medjunarodni sud pravde u Hagu danas je odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, ali i sličnu protivtužbu Srbije protiv Hrvatske. Obje strane bi trebalo da iskoriste odluku Suda da rade na medjusobnim odnosima i istinskom povjerenju, poručeno je iz Evropskog parlamenta u reakciji na odluku Suda.

Nekon procesa dugog gotovo 16 godina, Medjunarodni sud pravde u Hagu je danas donio odluku - odbacuje se tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid, kao i slična protivtužba Srbije protiv Hrvatske.

"Taj rezultat naizgled je nerešen, ali nemamo razloga da budemo nezadovoljni. Nna prvom mestu zato što je, odlučujući po tužbi Hrvatske protiv Srbije, sud utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je razlog za naše zadovoljstvo i to je ono što je ispunilo naša očekivanja. Kada je reč o kontratužbi, sud je takodje utvrdio identičnu činjenicu, uz nešto što takodje treba da bude razlog za naše veliko zadovoljstvo. Naime, konstatujući da nije izvršen genocid nad Krajiškim Srbima, Srbima u R. Hrvatskoj, sud je po prvi put opovrgao tvrdnju koja je stalno iznošena od hrvatske strane - tvrdnju koja se provlačila i kroz Haški tribunal, a to je da su Krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv rukovodstva Srbije. Prvi put Medjunarodni sud pravde opovrgao je takvu tvrdnju tekavši da je odlazak Srba iz Hrvatske posledica vojne akcije 'Oluja', koja je bila namerno organizovana od strane hrvatskog vojno-političkog rukovodstva, i čak upotrebio izraz 'željeni' odlazak Srba iz Hrvatske", rekao je ministar pravde Srbije, Nikola Selaković.

Ministar pravde Hrvatske, Orsat Miljenić je komentarisao:

"Prvi komentar je, naravno, da smo nezadovoljni odbijanjem naše tužbe. Kada sagledamo ono što je sud rekao vidimo da je ponovo potvrdjeno ono što smo uvijek tvrdili, a to je da je na Hrvatsku izvršena agresija, da je agresiju izvršila JNA, srpske snage, a ono što je najvažnije, da je sve bilo vodjeno i organizovano iz Srbije. To je ono što cijelo vrijeme tvrdimo i što je ovaj sud danas i ponovio. Mi smo bili uvjereni i danas to smatramo, iako je standard za dokazivanje genocida vrlo visok, da su počinjene stvari koje čine genocid, ali ono što ste i danas čuli, sve što je činjeno u Republici Hrvatskoj, činjeno je po jenom obrascu, jedinstveno. Zločini su radjeni na isti način, vodjeni su od iste strane i zapravo su počinjeni u svrhu stvaranja Velike Srbije."

Šef pravnog tima Srbije, Saša Obradović je istakao:

"Slučaj je završen. Postupak koji je trajao 15 godina ostao je za nama. Njegov ishod je onakav kakav smo i očekivali. Hrvatska tužba nema svoj osnov u pravu, ona je pravno neosnovana, to je sud danas zaključio. Što se tiče naše protivtužbe, ona je ispunila svoj dvojaki cilj; sa jedne strane pojačali smo našu odbranu, sa druge strane, predstavili smo Medjunarodnom sudu pravde, i on je to danas konstatovao, da su zločini tokom operacije 'Oluja' izvršeni. O 'Oluji' se više ne može govoriti kao o zakonitoj vojnoj akciji, usmerenoj na oslobodjenje odredjenih tenritorija."

A šefica pravnog tima Hrvatske, Vesna Crnić je rekla:

"Revizija je nešto što je moguće po statutu ovoga suda, medjutim, dosadašnja istorija suda govori da je to vrlo teško i moralo bi se temeljiti na nekim novim činjenicama i saznanjima koji nisu bili dostupni strankama u postupku tako da ja lično ne vjerujem u mogućnost revizije."

Reagujući na odluku Medjunarodnog suda pravde, član EP i doskorašnji šef parlamentarne Delegacije za Jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan, uvjeren da počinjeni zločini ne bi trebali da budu osnova budućih srpsko-hrvatskih odnosa, kaže da bi obje stranne trebalo da prihvate presudu Suda i da je iskoriste kao priliku da poprave medjusobne odnose, gradeći zajedno održivo pomirenje. Izgradnja mira, evropska perspektiva, stabilnost Zapadnog Balkana - to bi trebalo da budu temelji budućih odnosa Srbije i Hrvatske, uvjeren je Kukan.

XS
SM
MD
LG