Linkovi

Hejg: Mapa Evrope je zacrtana


Premijer Kosova Hasim Taci i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg na konferenciji za novinare u Prištini.
Premijer Kosova Hasim Taci i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg na konferenciji za novinare u Prištini.

Tokom posete Kosovu šef britanske diplomatije je naglasio da je karta jugoistočne Evrope zacrtana, odnosno da ne može biti promene granica.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg, izjavio je u Prištini da pozdravlja razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Tokom posete Kosovu šef britanske diplomatije je naglasio da je karta jugoistočne Evrope zacrtana, odnosno da ne može biti promene granica.

Dijalog Prištine i Beograda je od suštinskog značaja za dalji tok evropskih integracija i Kosova i Srbije, ocenjuje šef britanske diplomatije. Posle razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Hejg je ponovio da je Srbiji ranije predočeno da ako želi integraciju u EU, treba da normalizuje odnose sa svim susedima.

Mapa jugoistočne Evrope je zacrtana, i ako hoćete da postane zemlja kandidat za EU morate da udjete u otvorene razgovore sa Kosovom, tako da smo bili veoma jasni u zahtevima prema Srbiji i to će se nastaviti tokom moje današnje posetenaglasio je Hejg.

Kosovski Premijer Hašim Tači je rekao da ne očekuje da se u narednim mesecima dogodi priznanje Kosova od strane Srbije, ali da očekuje angažovanje na normalizaciji odnosa, jer je to, kako je naglasio, u interesu čitavog regiona.

Započet je jedan evropski proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Mi ne očekujemo u narednom periodu priznanje od Srbije, već očekujemo evropski odnos Srbije u odnosu na Kosovo. Ovaj evropski odnos izmedju Kosova i Srbije rezultiraće priznavanjem države Kosovo od strane pet evropskih zemalja koje to do sada nisu učinile I trebalo bi da pomogne ulasku Kosova u Ujedinjene Nacije, istakao je Tači.

Britanski ministar inostranih poslova susreo se tokom posete Kosovu i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem, a nešto ranije razgovarao je i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom i sa svojim kosovskim kolegom Enverom Hodžajem.
XS
SM
MD
LG