Linkovi

Hejgel: Destabilizujući potezi Kine


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel govori na konferenciji u Singapuru
Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel govori na konferenciji u Singapuru

Sekretar za odbranu rekao je da Kina preduzima destabilizujuće i jednostrane akcije u Južnom kineskom moru, uz poruku da SAD neće ignorisati ugrožavanje međunarodnog poretka

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel optužio je Kinu da preduzima “destabilizujuće akcije” u Južnom kineskom moru.

Hejgel je, u obraćanju na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji Šangri-la dijalog u Singapuru, poručio da Vašington neće “okretati glavu” kada su ugroženi osnovni principi međunarodnog poretka.

Američki zvaničnik optužio je Peking da Filipinima ograničava pristup grebenu Skarboro, da je počeo da prisvaja teritorije na različitim lokacijama u Južnom kineskom moru, te da je podigao naftnu bušotinu u vodama na koje pravo polaže Vijetnam.

Sekretar za odbranu rekao je da je Kina preduzela destabilizujuće, jednostrane akcije kako bi odnijela premoć u Južnom kineskom moru. Takođe se založio za mirno rešenje međunarodnih sporova.

Kineski vojni zvaničnici odbacili su Hejgelove optužbe, ocijenivši da su neosnovane i provokativne. Zamjenik načelnika Generalštaba kineske vojske rekao je da je Hejgelov govor bio ispunjen, kako je naveo, prijetećim jezikom.

Hejgel je u Singapuru komentarisao i situaciju na Tajlandu i pozvao vojnu huntu koja je izvršila puč da oslobodi zatvorenike, omogući slobodu izražavanja i odmah organizuje izbore. Takođe je podržao planove Japana da preuzme veću ulogu kada je riječ o bezbjednosti u regionu.
XS
SM
MD
LG