Linkovi

Bramerc: Odluka o žalbi narednih dana


Glavni haški tužilac Serž Bramerc govori na konferenciji za novinare
Glavni haški tužilac Serž Bramerc govori na konferenciji za novinare

Haški tužitelji su zatečeni današnjom oslobadjajućim presudom Vojislavu Šešelju i najavljuju da će odluku o mogućoj žalbi donijeti tokom narednih dana

Na današnju presudu Vojislavu Šešelju reagovao je glavni haški tužilac, Serž Bramerc, koji najavljuje opsežnu analizu oslobadjajuće presude kako bi tužilaštvo vidjelo da li ima elemenata za žalbu.

Haški tužitelji su zatečeni današnjom oslobadjajućim presudom Vojislavu Šešelju. Presudu pomno proučavaju, a odluku o mogućoj žalbi donijeće tokom narednih dana.

"Uvjeren sam da mnoge žrtve i njihove porodice neće biti zadovoljne ovakvim razvojem stvari. Mi u velikoj mjeri dijelimo njihovu frustraciju. Naša kancelarije će pažljivo da razmotri argumente kojima se vodllo Pretresno vijeće, kako bi smo odredili da li da uložimo žalbu. Odluka o tome neće biti donijeta danas već narednih dana. Pažljivo smo slušali argumentaciju sudija i nećete biti iznenadjeni kao kažem da, u vezi sa brojnim zaključcima, očekujemo pismena obrazloženja, brojni su nalazi za koje smatramo da se razilaze sa pravično odmjerenim zaključcima, poput zaključka o odsustvu široko rasprostranjenih napada na civilno stanovništvo ili činjenice da su sudije govor mržnje tumačile kao "ohrabrivanje". Takodje i dalje vjerujemo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, kao i kada je u pitanju prisilno preseljenje. Kao što znate, sudije su to vidjele kao " humanitarni pristup". Brojni su elementi koje treba proučiti i razlozi zbog kojih ćemo da razmotrimo podnošenje žalbe", rekao je glavni haški tužilac Serž Bramerc.

XS
SM
MD
LG