Linkovi

Reagovanja medjunarodnih zvaničnika


Reagovanja medjunarodnih zvaničnika
Reagovanja medjunarodnih zvaničnika

Hapšenje Hadžića pozdravili su najviši zvaničnici Tribunala u Hagu i Evropske unije, ocenjujući da to predstavlja "novi važan korak Srbije u ostvarivanju njene evropske perspektive".

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je Srbija hapšenjem Gorana Hadžića i Ratka Mladića dokazala "istinsku posvećenost" saradnji sa Tribunalom:

“Srbija je na veoma važan način poboljšala svoju saradnju i ispunila preostalu obavezu u odnosu na begunce i to je veoma pozitivno, to je veoma pozitivan aspekt u vezi sa saradnjom i to će naravno biti pomenuto kao važna stvar u našem narednom izveštaju Savetu bezbednosti.”

Bramerc je rekao da će naredni izveštaj biti izdat u novembru i da je očigledno da će hapšenje Hadžića biti “pozdravljeno kao veoma važan korak”, istakavši da je današnje hapšenje istovremeno "prekretnica" u istoriji Tribunala:

“Mi smo naravno veoma zadovoljni što je došlo i do ovog poslednjeg hapšenja; ono je veoma važno za žrtve, a Hadžić je kao što znate bio na slobodi više godina, tako da je veoma važno za žrtve u Hrvatskoj koje će konačno dočekati pravdu i naravno veoma važno za Tribunal, jer je on bio poslednji begunac od 161 optužene osobe.”

U zajedničkom saopštenju predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompuja i visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, navodi se da je taj korak "podjednako ključan za medjunarodnu pravdu". Lideri Evropske unije su istovremeno pozdravili “odlučnost i rešenost” vlade predsednika Tadića:

“Pozdravljam današnje hapšenje Gorana Hadžića. Ovo je važan dan za Vladu Srbije i ličnu rešenost predsednika Tadića. Srbija se idući napred bori sa problemima prošlosti i ide u budućnost, budućnost koja verujem ima snažnu evropsku perspektivu.”

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozdravio je hapšenje kao korak koji će doprineti zatvaranju najbolnijeg poglavlja u novijoj istoriji Evrope. Rasmusen je ocenio da budućnost Srbije leži u njenoj "konstruktivnoj saradnji sa okolnim zemljama i sa onima koje ulaze u sastav "evro-atlantske porodice". On je takođe uputio čestitke srpskim vlastima na “poštovanju međunarodnih obaveza”.

Predsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Petros Eftimiu, izjavio je da je hapšenjem Gorana Hadžića Srbija ispunila svoju zakonsku i moralnum obavezu i potvrdila punu saradnju sa Tribunalom u Hagu. "Ovo je važan momenat za državu i region i želim da pohvalim one koji su godinama naporno radili kako bi svi osumnjičeni bili izvedeni pred lice pravde," navodi se u saopštenju. "Posebno čestitam predsedniku Srbije Boris Tadiću i njegovoj vladi na ovom dostignuću," istakao je Eftimiu i dodao da je Srbija dokazala svoju posvećenost međunarodnom pravu, doprinos regionalnoj stabilnost i pomirenju i time osigurala izglede za evropske integracije.

XS
SM
MD
LG