Linkovi

U potrazi za Higsovim bosonom


Grafički prikaz merenja obavljenih u CERN-u prilikom eksperimenta 30. marta 2010.
Grafički prikaz merenja obavljenih u CERN-u prilikom eksperimenta 30. marta 2010.

U utorak, 30. marta 2010, međunarodni tim naučnika u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, skraćeno CERN, u Ženevi, postavio je novi rekord. Naučnici su uspeli da u novom akceleratoru, takozvanom "hadronskom sudaraču," ubrzaju subatomske čestice, a zatim ih sudaraju sa energijom tri puta većom nego ikada pre. Taj eksperiment je deo nastojanja da se ostvare uslovi kakvi su vladali milioniti deo sekunde posle Velikog praska, kojim je - po mišljenju većine naučnika - nastao svemir.

Istovremeno, u raznim delovima sveta bilo je i onih koji su osećali zebnju. Sudari čestica sa još većom energijom mogli bi, kako smatraju neki, da dovedu do stvaranja mikroskopske ”crne rupe“ sa tako snažnom gravitacijom da bi mogla da usisa u sebe najpre kolajder, pa Švajcarsku, a zatim i čitavu planetu.

Međutim, većina naučnika smatra da su ta strahovanja neopravdana. U realnim okvirima, reč je o tako maloj energiji i tako sitnim česticama, da crna rupa - čak ako bi se pojavila - ne bi bila u stanju da usisa ništa.

XS
SM
MD
LG