Linkovi

Habl na vrhuncu i posle 25 godina


Teleskop Habl
Teleskop Habl

Iako je u petak proslavio 25 godina u orbiti, teleskop Habl je na vrhuncu produktivnosti i nastavlja da šalje podatke i snimke obližnjih planeta, ali i najudaljenijih galaksija.

Svemirski teleskop Habl proširio je naše razumevanje univerzuma.

Lansiranje 1990. je bilo uspešno, ali ono što je usledilo bilo je iznenađenje za naučnike, kaže Dženifer Vajsmen, viša naučna saradnica na projektu za Habl.

“Ogledalo unutar teleskopa je bilo malo izvan ležišta. To je bilo veliko razočarenje”.

Astronauti sa svemirskog šatla Endevor poslati su 1993. da poprave kvar.

“Od onda primamo perfektne snimke i podatke”.

Habl obleće našu planetu svakih 97 minuta. Orbitirajući iznad zemljine atmofere, on može da napravi izuzetno jasne snimke sunčevog sistema i beskrajnog svemira izvan njega.

“Jedna od Hablovih najpoznatijih fotografija je nešto što se zove Nebula orao, sa ovim ogromnim stubovima, a znamo da unutar tih gasnih stubova upravo nastaju zvezde – zvezde-bebe koje zovemo proto zvezde. Habl uz pomoć svojih infracrvenih mogućnosti može da zaviri unutar oblaka i da vidi kako nastaju zvezde-bebe”.

Habl je do sada mapirao rođenja i evoluciju zvezda, potvrdio teoriju da se svemir širi i izračunao da univerzum postoji 13 milijardi i 800 miliona godina. Takođe je prikupio dokaze o postojanju crnih rupa unutar galaksija.

“Habl je mogao da posmatra brzo kretanje gasova oko centra druge galaksije i da razluči da ta brza rotacija gasa može da stoji u mestu jedino ukoliko postoji nešto masivno u centru. To je morala da bude izuzetno masivna crna rupa”.

Habl takođe posmatra velike grupacije zvezda koje imaju karakteristike gravitacionih sočiva koje uvećavaju svetlost, što naučnicima omogućava da motre na tela koja u suprotnom ne bi bila vidljiva.

Američki svemirski šatlovi su tokom poslednjih 25 godina, pet puta pristali na Habl zarad popravki i dogradnji. Po završetku šatl programa, teleskop više ne može da se servisira i može da funkcioniše samo zahvaljujući svojim baterijama, žiroskopima i navigacionom sistemu. Vajsmen kaže da je, bez obzira koliko će to trajati, Habl već zauzeo svoje mesto u istoriji.

“Mislim da kod ljudi budi želju da na trenutak zastanu, pogledaju gore i razmisle o tome ko smo i da smo svi stanovnici ove prekrasne planete u prekrasnom univerzumu”.

Vajsmen se nada da će Habl ostati u orbiti dok mu se njegov naslednik, svemirski teleskop Džejms Veb, ne pridruži 2018. godine.

XS
SM
MD
LG