Linkovi

Volonteri pomažu siromašnim porodicama


Kada se dovrši izgradnja stanova u zgrade, poput ove, useliće se mnoge siromašne porodice
Kada se dovrši izgradnja stanova u zgrade, poput ove, useliće se mnoge siromašne porodice

Grupa volontera pomaže da se izgrade i renoviraju jeftine kuće za porodice sa malim primanjima u nekoliko američkih gradova. Cilj sličnog projekta u Vašingtonu je da se obnovi problematično predgrađe, a zaslužnim porodicama obezbijedi odgovarajući smještaj.

Ovi volonteri doprinose boljoj budućnosti porodica sa malim primanjima u jednom susjedstvu Vašingtona.
Kent Edkok je predsjednik Habitata za čovječanstvo u Vašingtonu. Ta organizacija je od 1988. godine sagradila ili renovirala kuće za više od 200 porodica.

"Nalazimo se na jednoj od pet lokacija koje se proširuju, u okviru inciijative za revitalizaciju susjedstava odnosno izgradnju i obnovu stambenih objekata”, navodi Edkok.

Habitat i njegovi partneri, uz pomoć stotina volontera, planiraju da u siromašnim predgrađima sagrade 58 do 60 kuća u naredne tri godine. Volonterka Keri Vejland je članica američke olimpijske hokejaške reprezentacije.

"Svi rade sa osmjehom na licu i otvorenim srcem i to je najvažnije. Možemo da steknemo nove vještine, ali istovremeno znamo da radimo nešto izuzetno za zajednicu i ljude koji zaslužuju bolju budućnost“, kaže Keri.

U jednu trosobnu kuću useliće se Andargaču Negaš, njegova supruga i troje djece. Da bi kuća bila u njihovom vlasništvu, porodica Negaš, koja je iz Etiopije, mora prvo da pomogne u izgradnji. Andergaču ističe da vrijedi provesti neophodnih 300 sati na gradilištu, zato što će biti u mogućnosti da se iseli iz skupog dvosobnog stana.

"Zaradu uglavnom trošimo na kućne izdatke, poput stanarine, a čak i ne živimo u doborom susjedstvu. Vjerujem da će ovo biti dobro ne samo za mene, već i za djecu”, kaže novi kućevlasnik Andergaču Negaš.

Kent Edkok ističe da povećanje broja kućevlasnika znači i pojačano interesovanje građana za zajednicu u kojoj žive.

"Ukoliko možemo da podstaknemo porodicu da pomogne u izgradnji svog ili susjedovog doma, onda ona stiču svijest ne o moralnom pravu, već o vlasništvu, što čini ogromnu razliku”, zaključuje predstavnik organizacije Habitat.

XS
SM
MD
LG